Beuningen gelooft niet in waterkrachtcentrales in Waal

BEUNINGEN – Wethouder Piet de Klein van Beuningen ziet voorlopig geen toekomst voor waterkrachtcentrales in de Waal. Dat schrijft hij deze week in een memo aan de Beuningse gemeenteraad.

De gemeente Druten heeft aangekondigd te gaan inzetten op water(kracht) energie, als bijdrage aan het energieneutraal maken van Druten. Raadsleden uit Beuningen wilden daarop weten of dit ook een mogelijke optie is voor Beuningen.

Kleine turbines in of aan de kribben van de Waal zijn een mogelijke optie voor de toekomst, zo zegt De Klein. Zulke turbines zouden ook aan de pijlers van de brug over de A50 kunnen worden bevestigd. “Door het drukke scheepvaartverkeer en de wisselende waterhoogtes kunnen echter geen standaard water-turbines worden aangebracht. Er is voor dit soort locaties en technieken nog veel onderzoek en innovatie nodig,” zegt de wethouder.

Proefopstelling bij de IJssel

De Klein meldt dat er mogelijk nog dit jaar een proefopstelling komt bij een krib op de IJssel. “Zelfs als daar een positief resultaat uit komt, dan kan het nog jaren duren voor zoiets toepasbaar is op de Waal,” aldus De Klein in de memo.

In theorie zijn er nog andere mogelijkheden. Zo kan bij sluizen de energie uit de stroom tussen twee waterniveaus worden benut. Deskundigen van Rijkswaterstaat geven echter aan dat de sluizen bij Weurt hiervoor niet geschikt zijn.

Waterkracht hooguit aanvullend

Waterkracht uit de rivier is volgens de wethouder momenteel geen optie en kan in de toekomst voor Beuningen hooguit aanvullend zijn. Ter vergelijking: één grote windmolen levert 18 keer zoveel stroom als vier waterturbines tezamen. Mede daardoor kwamen kleine waterturbines de afgelopen jaren meestal niet in aanmerking voor allerlei subsidies, waardoor diverse projecten niet van de grond zijn gekomen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}