Beuningen pakt ondermijning aan met speciaal meldpunt

Beuningen pakt ondermijning aan met speciaal meldpunt

BEUNINGEN – De gemeente Beuningen start begin volgend jaar met een eigen Meldpunt Ondermijning. Dat maakte de gemeente woensdag bekend. Ondermijning is een breed begrip, waarmee de vervlechting van de onderwereld met de bovenwereld wordt aangeduid.

De nieuwe burgemeester van Beuningen, Daphne Bergman, zei onlangs dat de gemeenteraad na de jaarwisseling in een besloten bijeenkomst gaat overleggen over alle zaken die te maken hebben met ondermijning.

Snellere herkenning ondermijning

Ook vinden telkens kleine bijeenkomsten plaats waar de ambtenaren van de gemeente worden bijgepraat over ondermijning. Het is de bedoeling dat de Beuningse ambtenaren straks sneller situaties herkennen waarbij dit een rol speelt. Het college van B&W had eerder al aangekondigd dat men serieus gaat proberen om ondermijning zoveel mogelijk tegen te gaan.   

Ondermijning is een breed begrip, waarmee de vervlechting van de onderwereld met de bovenwereld wordt aangeduid. Het gaat onder meer om het witwassen van crimineel geld en de invloed die de georganiseerde criminaliteit probeert uit te oefenen op de bovenwereld.

Locaties voor het telen van wiet

Criminele bendes zijn bijvoorbeeld steeds op zoek naar locaties waar ze wiet kunnen telen of drugslaboratoria kunnen opzetten. Daarbij worden mensen omgekocht en/of geïntimideerd. Gewone burgers die zich eenmaal met dat soort zaken inlaten, kunnen er vervolgens vaak niet zomaar weer uitstappen.

Ondermijning was en is vooral in Brabant een groot probleem, maar steeds vaker wijken criminelen uit naar onder andere Gelderland.

De burgemeesters uit de regio hadden eerder al gepraat over het opzetten van een Regionaal Meldpunt Ondermijning. Volgens de Drutense burgemeester Van Riswijk hebben de burgemeesters hier echter nog geen definitief besluit over genomen. Beuningen wacht dit blijkbaar allemaal niet af, en begint nu met een Beunings Meldpunt Ondermijning.   

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}