Beuningen werkt al met biologische bestrijding eikenprocessierups

Beuningen werkt al met biologische bestrijding eikenprocessierups

BEUNINGEN – In de gemeente Beuningen worden al langer biologische bestrijdingsmiddelen ingezet tegen de eikenprocessierups. Afgelopen zomer pleitten meerdere instanties in ons land ervoor om tegen de rups geen chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Met de bestrijding van de rups is jaarlijks in Beuningen zeker 10.000 euro gemoeid.

Om overlast van de processierups in Beuningen te beperken, wordt de rups in het voorjaar op de meeste doorgaande wegen waar eiken staan, preventief bestreden met levende preparaten en aaltjes. Dit zijn bacteriën en wormen.

Extra controle Vierdaagse-route

Volgens een woordvoerster van de gemeente wordt bij de bestrijding het biologische bestrijdingsmiddel Xentari gebruikt. Ook bekijkt men of er insect parasitaire nematoden worden ingezet. Dit is een bepaald soort worm. Nematoden worden voornamelijk in de risicovolle gebieden met kwetsbare vlindersoorten ingezet, maar ook bij oppervlaktewater en gebieden met veel bebouwing.

In de zomerperiode controleert men nauwkeurig de Vierdaagse-route door de gemeente Beuningen en worden eventuele nesten verwijderd. Ook in augustus maakt men nog een keer een ronde langs plekken waar nesten kunnen zitten.

Overlast laatste jaren iets toegenomen

De overlast van de rups is volgens de woordvoerster de laatste jaren in Beuningen iets toegenomen. De woordvoerster: “Op dit moment hangen er in Beuningen feromoonvallen. Dit zijn vallen met een lokstof om te kijken hoeveel vlinders (motten) er van de eikenprocessierups rond vliegen. Hierop passen we volgend jaar de bestrijding aan.”

De gemeente Beuningen heeft dit jaar in totaal 33 meldingen gekregen over de eventuele aanwezigheid van de eikenprocessierups. Geen van die klachten had echter betrekking op de gezondheid van de mensen. Vorig jaar gaf Beuningen wat betreft de rups ongeveer het zelfde beeld, aldus de woordvoerster van de gemeente.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}