Bewoner Groene Heuvels: Gemeentelijke plannen ‘rampzalig’

Bewoner Groene Heuvels: Gemeentelijke plannen ‘rampzalig’

BEUNINGEN – Door de negatieve publiciteit en onzekere toekomst zijn de vakantiehuisjes op recreatiepark de Groene Heuvels praktisch onverkoopbaar geworden. Dat zei bewoonster Els van Laar dinsdagavond tijdens een inspraakbeurt in de gemeenteraad van Beuningen.

Zij schetste het beeld dat mensen gedwongen hun woning op de Groene Heuvels moeten verlaten, en een nieuwe woning elders betrekken, als ze die al kunnen vinden. Dan hebben ze ook nog de lasten van het huisje op het park: dubbele lasten die bijna niemand kan dragen.

Vaste bewoning gedoogd

Volgens Van Laar heeft de gemeente de afgelopen 25 jaar op allerlei manieren de bewoners het idee gegeven dat vaste bewoning min of meer werd gedoogd. Zo heeft de gemeente via de WMO een woning speciaal aangepast en kon iedereen met een huisje op het park zich inschrijven bij de gemeente.

Een andere persoon die voor haar kleinkind zorgt, werd door de gemeente op de Groene Heuvels geplaatst met een bijstandsuitkering, aldus Van Laar. Ook wonen sommige mensen al vanaf de start van het park in de jaren ’90 permanent op de Groene Heuvels.

Park totaal gedateerd

Bovendien heeft een onbekend aantal personen een gedoogbeschikking van de gemeente gekregen voor permanente bewoning. Zij wonen daar dus permanent met toestemming van de gemeente.

Van Laar benadrukt dat het park totaal gedateerd is, en volgens haar zal dit ook de komende jaren zo zijn. “Als de gemeente haar rampzalige plan doorvoert en zowel de permanente bewoners als de arbeidsmigranten verdwijnen, dan volgt een grote leegstand met alle gevolgen van dien,” aldus Van Laar.

Als een bom ingeslagen

Zij wijst er op dat vele mensen er permanent zijn gaan wonen vanwege financiële problemen of sociale omstandigheden. Een groot deel van hen komt in de problemen, mede omdat er nauwelijks woningen voor handen zijn.

Het dreigement van de gemeente is volgens haar als een bom ingeslagen. “Mensen moeten binnen zes maanden hun woning verlaten, op straffe van een dwangsom van 10 mille per maand, met een maximum van 60.000 euro.” Van Laar voorspelt dat er vele tientallen bezwaarschriften zullen worden ingediend en mensen naar de rechter zullen stappen.

Overleg gemeenteraad

Het Beuningse college van B&W heeft met de gemeenteraad afgesproken dat men pas in het najaar gaat overleggen over de problemen met het recreatiepark. Alle raadsleden houden zich blijkbaar  aan deze afspraak, maar Sijmen Versluijs van de PvdA heeft daar geen boodschap aan. Hij heeft deze week veertien raadsvragen gesteld over de problematische situatie bij het park.

Versluijs wil bijvoorbeeld weten of het college het eens is met de opvatting dat de gemeente tekort is geschoten bij haar beleid om het recreatief-toeristische karakter van het park te handhaven.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}