Bewoners langs Duitse Betuwelijn vrezen voor veiligheid bij ramp

KREIS KLEVE – Bewoners langs de toekomstige goederenspoorlijn tussen Emmerik en Oberhausen voelen zich niet veilig bij een mogelijke ramp. Maatregelen zouden niet up-to-date zijn en voldoen ook niet aan de beloofde internationale normen.

Het Nederlandse deel van de Betuwelijn is al jaren af, maar de goederenlijn tussen Rotterdam en het Duitse achterland is in Duitsland een heet hangijzer.

Nu lopen de goederentreinen van onze Betuwelijn nog verder over het reguliere Duitse spoor. De actiegroep ´Betuwe - so nicht!´ wil dat de goederenlijn in haar regio een stuk veiliger wordt gemaakt. De groep meent dat de Deutsche Bahn - ‘zoals altijd’ - gebrekkige regels hanteert inzake veiligheid, zoals bij het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Speciale voorzieningen

Volgens de actiegroep zijn, net zoals in Nederland, speciale voorzieningen nodig om de stroom uit te kunnen schakelen. Bij ons op de Betuwelijn kunnen brandweerkorpsen bij een calamiteit zelf de elektriciteit uitschakelen. Ook moet er nog steeds een manager voor noodgevallen worden aangesteld maar dat duurt volgens de actiegroep al veel te lang.

Aansporing regeringen

Volgens de Duitse krant Rheinische Post oefent de exploitant van de Rotterdamse haven per brief druk uit op de Bonds- en deelstaatregering om nu eens echt werk te maken van de aanleg van het Duitse deel van de Betuwelijn.

Nederland heeft 4,7 miljard euro geïnvesteerd in de Betuwelijn tot aan de Duitse grens. Dit onderdeel is in 2007 in gebruik genomen. Voor het Duitse traject is nog niet eens bekend wanneer dat wordt opgeleverd.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}