Bijstandsgerechtigde mag automatisch deel bijverdienste behouden

Bijstandsgerechtigde mag automatisch deel bijverdienste behouden

BEUNINGEN – Inwoners uit de gemeente Beuningen met een uitkering mogen voortaan automatisch een half jaar lang een deel van het geld dat ze bijverdienen behouden. Het gaat om een kwart van het geld dat ze bijverdienen tot een maximum van 203 euro.

Deze bijstandsgerechtigden hebben dan maximaal zes maanden wat meer geld te besteden. In andere gemeenten in de regio, zoals bijvoorbeeld Nijmegen en Mook en Middelaar, geldt deze regeling al langer.

Geen terugwerkende kracht

Deze nieuwe regeling, de zogeheten inkomstenvrijlating, gaat in vanaf 1 februari. Tot die tijd geldt de huidige regeling, die inhoudt dat men een aanvraag moet indienen die per geval wordt beoordeeld door de gemeente.

De gemeente benadrukt dat de inkomstenvrijlating alleen geldt voor mensen die nu nog volledig in de bijstand zitten en vanaf 1 februari in deeltijd gaan werken. De vrijlating werkt niet met terugwerkende kracht ook voor mensen die nu al in deeltijd zijn gaan werken.

Deeltijdwerk

Uit onderzoek blijkt dat het voor veel bijstandsgerechtigden vaak een te grote stap is om vanuit de bijstand direct door te stromen naar een fulltime baan. Daarom wil het college van B&W hen stimuleren om ook deeltijdwerk te accepteren. Deeltijdwerk vergroot de kans op uitstroom naar werk en zelfstandigheid, zo denkt men.

Momenteel is het zo dat sommige bijstandsgerechtigden een aanvraag doen om een deel van de bijverdiensten te behouden. Er zijn echter ook mensen die dit niet weten of het niet durven aanvragen. Door het een half jaar lang automatisch toe te passen, wordt iedereen gelijk behandeld, zo stelt het college.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}