Boa’s gaan orde handhaven bij carnavalsoptochten Druten

Boa’s gaan orde handhaven bij carnavalsoptochten Druten

DRUTEN – Om een illegale carnavalsoptocht in Horssen te voorkomen, gaat de gemeente Druten Boa’s inzetten. Die worden ondersteund door leden van de ‘Werkgroep handhaving’, die door de carnavalsverenigingen uit Druten en West Maas en Waal in het leven is geroepen.

Dit zegt het Drutense college van B&W in antwoord op raadsvragen van de Dorpslijst Horssen. De Dorpslijst maakt zich zorgen dat er mogelijk een illegale optocht wordt gehouden in Horssen.

West Maas en Waal

De gemeenten Druten en West Maas en Waal hebben voorgesteld om gezamenlijk Boa’s (Buitengewoon Opsporings Ambtenaren) in te zetten. Het gaat om vier Boa’s die extern worden ingehuurd en die indien nodig zullen optreden. Volgens de gemeenten zullen zij tijdens de optochten zichtbaar aanwezig zijn.  

Druten en West Maas en Waal zijn jaren geleden een convenant aangegaan met de plaatselijke carnavalsverenigingen. Daarom organiseren de carnavalsverenigingen alle optochten onder dezelfde voorwaarden. De gemeenten overleggen hierover viermaal per jaar met de verenigingen. De carnavalsverenigingen hebben volgens de gemeenten zelf een belangrijke verantwoordelijkheid dat de optochten zonder grote overlast verlopen.

Steeds vaker geluidsoverlast bij optochten

De bedoeling is dat de optochten verlopen zonder onaanvaardbare overlast. De laatste jaren zegt de gemeente echter steeds meer signalen te krijgen van burgers en bedrijven dat er geluidsoverlast is tijdens de optochten.

De vrijwilligers van de verenigingen zeggen deze overlast niet zo goed te kunnen aanpakken, omdat zij geen bevoegdheden hebben. Op haar beurt geeft de politie aan geen capaciteit te hebben om bij de optochten zichtbaar aanwezig te zijn.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}