Boeren overschrijden grens Rob Jetten met bezoek aan huis

Boeren overschrijden grens Rob Jetten met bezoek aan huis

NIJMEGEN – Dinsdagavond hebben vijf mannen uit de achterhoek een bezoek gebracht aan Rob Jetten, ze stonden s'avonds onaangekondigd aan zijn voordeur. De mannen bleken van Farmers Defence Force kwamen een voedselpakket brengen voor zijn quarantaineperiode, dat Jetten met een vriendelijk gesprek in ontvangst heeft genomen. Er was volgens de politicus geen sprake van een dreigende sfeer. "Verre van dat. Deze boeren hadden geen kwaad in de zin", aldus de Jetten.

Vlees voor vegetarier Jetten

De boeren zagen dat hij in quarantaine moest en wisten dat hij een vegetariër is. Dus wilde de boeren hem een ondersteuningspakket brengen als "ludieke actie". Ze boden een pakket met onder meer konijnenvlees, varkensvlees, eieren, melk en rundvlees aan.

Een gevoel van ongemak voor Rob Jetten

"Toch bekroop me ook enig ongemak. Ik vind – hoe aardig het gebaar ook bedoeld is – dat actiegroepen politici niet thuis moeten opzoeken"", vertelt Jetten op zijn Facebookpagina. "Als politicus sta ik graag iedereen te woord over alles wat met de stand van het land te maken heeft. Politici moeten ook bereid zijn om naar iedereen te luisteren. Ik ga dan ook altijd het gesprek aan. In de Kamer. Op het Plein. Op het Malieveld. In de Achterhoek. Waar dan ook."

"Maar er is één plek waar dat niet hoort: thuis. En zeker niet ’s avonds in het donker onaangekondigd aan mijn voordeur. Het voelt ook vreemd en onaangenaam dat FDF weet waar ik woon. En daar foto’s en video’s van verspreidt", zo vervolgt Jetten. 

"Ik probeer als politicus voor iedereen benaderbaar te zijn. Ook voor wie het niet met mij eens is. Maar als mens heb ik ook een leven buiten de politiek. Ik heb een woning waar ik thuis ben en waar ik niet door mensen ongevraagd wil worden gefilmd; hoe aardig ze het misschien ook bedoelen. Ik hecht aan mijn privéleven. Aan een plek waar ik naast de politicus Rob ook gewoon partner, vriend, broer en buurman ben."

"Daar komt bij, iedereen weet dat D66 en FDF nogal van mening verschillen. Daardoor hebben we ook minder plezierige aandacht van ze gehad. Mijn collega Tjeerd de Groot moest aangifte doen van bedreigingen. GroenLinks-collega Jesse Klaver en ik zagen onze naam terug op een doodskist."

"Mijn auto werd bij een aanvankelijk onderhoudend bezoek aan Diepenheim klemgereden door tractoren en met stickers beplakt. Er was een geëmotioneerde protestactie in Winterswijk met veel tractoren tijdens een werkbezoek van mij, waarbij andere FDF’ers samen met de politie de rust moesten terugbrengen."

"Na dat soort ervaringen is het wellicht voor te stellen dat ik toch even vreemd opkeek toen ik gisteravond de deur open deed en het FDF-logo op de jasjes zag. En nogmaals, ik waardeer het gebaar van deze vijf boeren. Maar ik concludeer toch ook: hier is een grens overschreden. Ik hoop dat het de laatste keer was dat ik FDF – of welke actiegroep dan ook – thuis op bezoek kreeg. Ongewenste huisbezoeken behoren niet tot de onderdelen die een politicus tot zijn werk mag rekenen. Dus boeren, als jullie me de volgende keer weer willen opzoeken – voor een voedselpakket of een stevig gesprek – dan zie ik jullie bij de Tweede Kamer", zo besluit Jetten.

Quarantaine

Voorlopig zit Jetten nog wel even thuis, hij maakte gisteren bekend dat hij positief was getest op het coronavirus en dus in quarantaine moet. Hij heeft alleen milde klachten en werkt vanuit huis door. 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}