Boetes dreigen voor niet aangelijnde honden in Loonse Waard

Boetes dreigen voor niet aangelijnde honden in Loonse Waard

WIJCHEN – Volgens de gemeente Wijchen mogen sinds deze week in de Loonse Waard geen honden meer loslopen. De Loonse Waard is het buitengebied langs de Maasoever tussen Niftrik en Balgoij.

Ook in de uiterwaarden van de Maas bij Balgoij moeten de viervoeters voortaan altijd aan de lijn. Inmiddels heeft de gemeente borden geplaatst om de hondeneigenaren hierop te wijzen.

Populair natuurgebied voor honden

Dankzij de ontzandingen in de Loonse Waard eind vorige eeuw is daar een natuurgebied ontstaan voor recreatie. Het was altijd een populair gebied voor hondenbezitters, omdat de dieren daar vrij konden rondlopen.

Toch blijkt het aanlijnen van de honden voortaan noodzakelijk om het wildleven in het gebied te beschermen. Patrijzen, slobeenden, bevers en hermelijnen hebben namelijk last van de loslopende honden. Natuurliefhebbers en natuurbeschermers maakten zich daar terecht zorgen over.

Gemeente zoekt alternatief

Door het verbod vervalt een groot gebied waar honden mogen loslopen. De gemeente zegt daarom te zullen zoeken naar een alternatief gebied, bijvoorbeeld in de buurt van de weg naar de jachthaven.

Voor het niet aanlijnen van een hond geldt een boete van 90 euro. Wanneer men een hond laat lopen op een plaats waar dat is verboden, dan riskeert men een boete van 140 euro.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}