Bombardementsslachtoffers op Plein 1944 geportretteerd

Bombardementsslachtoffers op Plein 1944 geportretteerd

NIJMEGEN – 776 portretten van de slachtoffers van het Nijmeegse bombardement staan sinds vrijdagochtend tentoongesteld op Plein 1944 in Nijmegen. Op het midden van het plein staan de vele foto’s verdeeld over 5 borden. Diverse Nijmegenaren van jong tot oud staan afgebeeld, maar allemaal met slechts één sterftedatum: 22 februari 1944.

Onthulling

Bij de ceremonie onthulde wethouder Noël Vergunst het doek van het eerste bord af trekken. “Iedereen kent de beelden van het verwoeste centrum. Nu willen we de mensen zélf in beeld zetten. Want júist al die slachtoffers is wat we moeten herdenken,” vertelt Vergunst. De tweede onthulling was ten eer van Bart Janssen, auteur van het boek ‘De pijn die blijft’. Een boek over de ooggetuigen van het luchtbombardement. Ook Edo Fennema, voorzitter stichting in Paradisum, Wiel Lenders, directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, en Perla Akerboom, dominee van de Lutherse Kerk, mochten ieder een eerbetoon onthullen.

Tekst gaat verder onder de video.

Herdenkingsweek

De onthullingsceremonie is het eerste in een reeks herdenkingsevenementen, waaronder een bijeenkomst op 21 februari waarbij een lint aan mensen gevormd wordt, om een kwartier lang bij licht en leven stil te staan, en op 22 februari in de Sint Stevenskerk een muzikale herbeleving van het bombardement. Wethouder Vergunst is blij dat Nijmegen bij het bombardement stilstaat: “Men realiseert zich niet hoe goed we het nu hebbe, vergeleken met oorlogsgebieden. We moeten mensen steeds weer aan deze vreselijke tijden herinneren, zo weet de jeugd wat oorlog écht betekent, en kunnen we nieuwe conflicten misschien vermijden.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}