Broers uit Dreumel plegen (onbewust) plagiaat op Wijchens lied

Broers uit Dreumel plegen (onbewust) plagiaat op Wijchens lied

WIJCHEN – Ad Holland wist niet wat hij zag, toen hij zijn nummer ineens op YouTube zag staan met een andere videoclip. Het Wijchense lied, dat ‘Het geluk in mijn hand’ heet, is een initiaftief van Ad Holland. Het lied werd door de gebroeders Driessen uit Dreumel hergebruikt. "De melodie is gestolen, terwijl de tekst bijna identiek is," aldus Holland.

Het Wijchens lied werd twee jaar geleden geschreven door Bram Koning, ingezongen door Leon Klaus, geproduceerd door Hans Aalbers en de videoclip werd gemaakt door Marc van Kampen. In het nummer van de Dreumelse broers Willy, Hans, Frans, Marcel en Paul Driessen staat de tekstschrijver wel in de aftiteling, maar de anderen hebben niets gehoord van het ludieke Dreumelse nummer.

Plagiaat

Initiatiefnemer Ad Holland van het oorspronkelijk Wijchense lied is niet blij met de gang van zaken. "Dit is gewoon plagiaat," zei de Nijmegenaar. "Ik heb het nummer vlug geluisterd en ik denk dat er niet meer dan tien woorden zijn aangepast. Wijchen is in het nummer veranderd in Dreumel, maar de tekst is verder bijna identiek. Wees dan minstens zo sportief om het te melden bij de makers.”

Het lied van de broers uit Dreumel is bedoeld als geintje. "Dat begrijp ik ook,” vertelde Ad Holland, "maar als het dan op YouTube wordt geplaatst met een videoclip erbij, gaat dat naar mijn mening een stapje te ver. Het nummer is opgenomen door een studio in Oss. Als zij een beetje professioneel zijn, weten zij ook dat dit eigenlijk niet de bedoeling is.”

Donatie

De ondernemer gaat geen rechtszaak starten, maar wil de situatie wel op een andere manier oplossen.

"Wij zijn helemaal niet uit op geld. Ik wil dit gewoon rechtzetten, want ik vind dat er nu een aantal mensen tekort wordt gedaan. Daarnaast heb ik de publicatie van dit nummer in de krant moeten lezen. Ook dat is niet netjes. We hebben het hier niet over een nummer 1-hit, dus we gaan natuurlijk geen rechtszaak starten of iets dergelijks. Wél eisen we een vergoeding. Dat geld gaan we doneren aan de Wijchense carnavalsvereniging.”

'De Drieskes'

De broers uit Dreumel zijn zich van geen kwaad bewust. Volgens Paul Driessen, één van de vijf zangers van 'De Drieskes', zijn zij niets van plan met het lied en de videoclip.

"Het idee is ontstaan op een familiedag," vertelde Paul Driessen. "We hebben de tekst een klein beetje herschreven. Uiteindelijk kwam Stichting Tremele met het idee om een videoclip in Dreumel te maken. Dat leek ons leuk en daarom hebben wij daar gewoon aan meegewerkt. Verder zijn we niets van plan."

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}