Bruls pakt Hatertse hangjongeren aan

Bruls pakt Hatertse hangjongeren aan

NIJMEGEN – Overlastgevende jongeren lopen het risico met onmiddellijke ingang een gebiedsverbod in een deel van de wijk Hatert in Nijmegen. Dat zegt burgemeester Bruls tijdens zijn maandelijkse gesprek met RN7. Bruls wil daarmee een einde maken aan de overlast, die door de groep wordt veroorzaakt.

Met name rond het Cruyff Court aan de Couwenbergstraat in de Nijmeegse wijk loopt de overlast soms 'de spuigaten uit'.

Intimiderend gedrag en drugshandel

Bruls neemt de maatregel vanwege de overlast, die een aantal jongeren daar regelmatig veroorzaakt rondom de Cruyff Court in Hatert. "Al sinds een aantal jaren is daar sprake van overlast, zoals geschreeuw, intimiderend gedrag, drugshandel en auto- en scooterverkeer dat gevaar oplevert." Het gaat om een groep jongeren tussen de 16 en 18 jaar oud, maar ook over een enkeling die wat ouder is.

Enkele jaren geleden werd in Hatert ook met camera's toezicht gehouden, waarna de overlast wat afnam. Dat effect was maar van korte duur, aldus Bruls. De laatste paar jaar heeft de groep van achttien, voornamelijk jongeren, toch weer regelmatig overlast veroorzaakt. 

Tekst gaat verder onder de video.

Gebiedsverbod

"Die groep hebben we nu goed in beeld en we hebben ze ook al gewaarschuwd", aldus Bruls. "Een van de onderdelen is nu dan ook dit gebiedsverbod, zodat ze in het gebied rondom het winkelcentrum Hatert, het wijkcentrum en de Cruyff Court niet meer mogen komen." De groep mag daar, afhankelijk van wat ze op hun geweten hebben, vanaf nu twee tot twaalf weken niet meer komen.

Bruls benadrukt dat de maatregel los staat van eventuele maatregelen van de kant van politie of justitie. "Dit is wat ik als burgemeester kan doen. Als iemand bezig is met drugshandel, krijgt diegene van mij een gebiedsverbod van twaalf weken, maar wordt hij ook vervolgd door justitie." Bruls sluit niet uit dat hij in de toekomst ook weer met cameratoezicht de jongeren in de gaten gaat houden."Maar voorlopig doen we het even met deze maatregel." 

De maatregel werkt iets anders voor mensen die wonen in het gebied waar het verbod voor geldt. "Stel dat je woont in die buurt en je krijgt zo'n gebiedsverbod, dan mag je 's ochtends tussen 6 uur en 12 uur 's middags wel vrij rondlopen om bijvoorbeeld je boodschappen te doen, maar de rest van de dag wordt je geacht ofwel binnen te zijn of uit de wijk", aldus Bruls. 

Niet uniek

Een gebiedsverbod in niet uniek. Enkele jaren geleden gold bijvoorbeeld een gebiedsverbod voor een aantal mensen uit het AZC, dat zich stelselmatig schuldig maakte aan winkeldiefstal. Dat verbod geldt overigens nog steeds, aldus de burgemeester.

De hele aflevering van 'In gesprek met...' wordt zondag uitgezonden op RN7.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}