Buitengebieden vier regiogemeenten krijgen in 2020 glasvezel

Buitengebieden vier regiogemeenten krijgen in 2020 glasvezel

BEUNINGEN/DRUTEN – De buitengebieden van Druten, Wijchen, Beuningen en Heumen hebben waarschijnlijk in 2020 een werkend glasvezelnetwerk. Het bedrijf Glasvezel Buitenaf wil na de zomer beginnen met de aanleg.

Dat meldt de Beuningse wethouder Henk Plaizier donderdag in een memo aan zijn gemeenteraad.

Het afgelopen half jaar hebben Druten, Wijchen, Beuningen en Heumen onderhandeld met Glasvezel Buitenaf over een convenant. Daarin komen afspraken te staan over onder meer graafdiepte en leges. Ook staan er zaken in als garantie, toezicht en bijvoorbeeld de bescherming van bomen.

Publieke campagne

Naar verwachting is het definitieve concept van dit convenant in de loop van deze maand gereed, aldus wethouder Plaizier. De vier gemeenten hebben verder geëist dat Glasvezel Buitenaf aan alle nog niet op glasvezel aangesloten adressen in het buitengebied een aanbieding doet.

Glasvezel Buitenaf organiseerde vorig najaar een publieke campagne onder de inwoners in de buitengebieden van de vier gemeenten. Het bedrijf kondigde aan een glasvezelnetwerk te zullen aanleggen, als minimaal de helft van de aangeschreven inwoners een overeenkomst zou aangaan. Uiteindelijk haalde Glasvezel Buitenaf in de vier gemeenten een percentage van ruim 52 procent.

Minimale graafdiepte

Het bedrijf stelde wel als eis dat men de glasvezelkabel op een diepte zou mogen aanleggen van 40 cm. In een verordening staat echter een minimale graafdiepte van 60 cm. Bovendien had Glasvezel Buitenaf nog meer wensen.

Dit was voor de vier gemeenten aanleiding om ambtelijk en bestuurlijk gezamenlijk op te trekken. Dit leidde ertoe dat de vier gemeenten eind vorig jaar met Glasvezel Buitenaf een intentieverklaring ondertekenden.

Druten, Wijchen, Beuningen en Heumen willen voorkomen dat de samenwerking wordt aangemerkt als staatssteun, of dat aanbestedingsregels worden overtreden. Men benadrukt dat de voorgenomen aanleg van de glasvezel een eigen initiatief is van een marktpartij.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}