Burgemeester Heumen over toewijding vrijwilligers: "Het is een groot goed"

Burgemeester Heumen over toewijding vrijwilligers: "Het is een groot goed"

HEUMEN – Het harde werken van Heumense vrijwilligers en de grote mate van burgerparticipatie in de gemeente stonden centraal in de toespraak van burgemeester Marriët Mittendorff tijdens de nieuwjaarsreceptie woensdagavond. De inzet van Riet Dinnissen werd zelfs bekroond met de titel 'Vrijwilliger van het jaar.'

Toen de burgemeester gevraagd werd naar de drie grootste succesverhalen van het afgelopen jaar wilde ze zich niet tot een vast aantal laten beperken. Hierop vervolgde zij met lovende woorden over de burgerparticipatie in Heumen: "Het is heel fijn als mensen initiatief nemen dat wij als gemeente kunnen ondersteunen."

Tekst gaat verder onder de foto. 

Foto: Sebastiaan Mulleners

Tekst gaat verder onder de video.

Duurzaamheid

Ook is de mate waarin Heumen werkt aan duurzaamheid een puntje van trots voor Mittendorff. In het afgelopen jaar is de gemeente begonnen met een zonnepanelenproject. Door dit project kunnen burgers tegen een goedkope lening zonnecellen op het dak laten leggen, om zo hun energierekening te drukken en het milieu te sparen. Om het buitengebied te vergroenen zijn er in het najaar meer dan 100 bomen en duizenden struiken aangeplant. Dit moet de klimaatadaptatie bevorderen. In maart zal een vergelijkbare actie plaatsvinden in de verschillende kernen van de gemeente.

Opkomst

Maar het vieren van successen zou minder goed voelen als er ook niet werd gesproken over meer serieuze onderwerpen. Zo ziet burgemeester Mittendorff in 2019 graag (weer) meer mensen naar de stembus gaan. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van het afgelopen jaar was de opkomst in Heumen 64 procent, 9 meer dan het landelijk gemiddelde.

Desalniettemin wilt de dorpsbestuurder graag nóg meer mensen bij de stembus zien: "Stemmen is een heel groot recht. We zouden daar met elkaar gebruik van moeten maken. Óók omdat het gewoon kan. Er zijn ook landen waar je helemaal niets te vertellen hebt. [...] Ik hoop dat mensen beseffen dat door te gaan stemmen je echt de vrijheid viert."

Bevrijding

En dat bracht de avond bij het volgende thema: de bevrijding. Ook in Heumen zullen er verschillende herdenkingen plaatsvinden om en rond het 75-jarig jubileum van de bevrijding. Vooral 17 september zal in het teken staan van het vieren van de bevrijding.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}