Burgemeester Van Riswijk neemt afscheid van Druten

Burgemeester Van Riswijk neemt afscheid van Druten

DRUTEN – Luciën van Riswijk stapt als burgemeester over van een gemeente met 18.650 inwoners (Druten), naar een grotere gemeente (Zevenaar), met meer dan het dubbele aantal mensen, namelijk: 43.400.

Op zich een begrijpelijke overstap, omdat hij zijn ambtelijke loopbaan in 1998 begon als wethouder van de gemeente Rijnwaarden. Deze gemeente met bijna 11.000 mensen is nog niet zo lang geleden samengevoegd met Zevenaar. Bovendien heeft van Riswijk nog altijd een woning in Aerdt, dat behoort tot de voormalige gemeente Rijnwaarden.

Tekst gaat verder onder de video.

Twitter

De 50-jarige Van Riswijk startte zijn politieke carrière in 1994 als CDA-gemeenteraadslid van de Gelderse gemeente Rijnwaarden. Zoals gemeld, was hij vier jaar later wethouder aldaar.

In 2009 werd Van Riswijk burgemeester van Druten. Vanaf de eerste dag van zijn burgemeesterschap gebruikte hij een Twitter-account. Daarmee was hij de eerste burgemeester van Nederland die dit platform toepaste.

Succesvolle lobby

Een van zijn grootste successen was het nog eenmaal naar Druten halen van de Vierdaagse. Dat gebeurde in 2016 bij de 100ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Voor die gelegenheid werd nog voor één keer de 55 km afstand gelopen. Enkele duizenden lopers maakten daar gebruik van en wandelden door de feestvierende gemeente Druten. Dit was te danken aan een jarenlange lobby door Druten en met name burgemeester Van Riswijk.

Escaperooms

Als burgemeester van het kleine Druten trok hij landelijk de aandacht met zijn idee om jongeren door middel van escaperooms meer te betrekken bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Van Riswijk bouwde samen met jongeren uit zijn gemeente twee escaperooms in de kelder van het gemeentehuis.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}