Burgemeester Wijchen gaat boom planten om stil te staan bij gevolgen coronavirus

Burgemeester Wijchen gaat boom planten om stil te staan bij gevolgen coronavirus

WIJCHEN – De Wijchense waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA) plant op 6 oktober een boom langs de Meerdreef in Wijchen ter hoogte van zwembad De Meerval op een plek die ingericht wordt om stil te staan bij het gevolgen van het coronavirus. De regering heeft 6 oktober voorgesteld als een nationale herdenkingsdag voor corona.

Initiatief

Het initiatief voor het inrichten van een gedenkplek komt van raadslid Rudie van Haren (Kernachtig Wijchen), maar kan nu samengebracht worden met de later door de regering gesuggereerde nationale herdenkingsdag. Het kabinet trapt op 6 oktober af met een landelijk programma Aandacht voor elkaar. Tot het einde van dit jaar is er landelijk en lokaal meer aandacht voor elkaars verdriet, teleurstellingen en andere gevolgen die mensen ervaren door corona.

Stilstaan

De boom die Van Beek zal planten, krijgt een gedenkplaatje met de reden van plaatsing. Daar wordt nog een passende tekst voor bedacht. De gedenkplek wordt nog verder ingericht, maar daar is nog geen definitieve invulling voor. “De timing van een herdenking is door de regering bedacht, mogelijk in de hoop dat er teruggekeken kon worden. Maar het gaat nu zeker ook om stilstaan bij wat ons overkomt en wat de gevolgen zijn. Stilstaan bij de impact op families en mensen die zich eenzaam voelen. Mensen verliezen hun baan. Diploma-uitreikingen, familiebijeenkomsten, theatervoorstellingen, vakanties en andere zaken die het leven mooi maken gaan niet door of moeten in een andere vorm plaatsvinden. Het gaat zeker ook om zij die overleden zijn of ernstig ziek zijn geworden, maar het is breder dan alleen de slachtoffers. Het gaat ook over een enorme inbreuk op onze samenleving.”

Toeschouwers

Van Beek kan nog niet met zekerheid zeggen of en hoeveel mensen het planten van de boom mogen bijwonen. Van Beek: “Er zijn nieuwe maatregelen die gelden. We moeten bekijken wat wel en niet mogelijk is.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}