Carbidschieten wordt in Wijchen aan regels gebonden

Carbidschieten wordt in Wijchen aan regels gebonden

NIJMEGEN – Het college van B&W van Wijchen gaat regels vaststellen om voortaan overlast door carbidschieten zoveel mogelijk te voorkomen. Dat antwoordt het college op raadsvragen van de partij Kernachtig Wijchen.

Die regels worden meegenomen bij de eerstvolgende wijziging van de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. Zo wordt handhaving straks eenvoudiger, stelt het college.

Volgens Kernachtig Wijchen hebben meerdere inwoners op oudejaarsdag veel overlast ondervonden van carbidschieten. Zij hebben dit ook bij de politie gemeld. Het carbidschieten door groepen jongeren vond onder meer plaats bij het Everardusplein. 

Steeds meer zelf gemaakte kanonnen

Volgens de partij wordt er naast melkbussen ook steeds meer gebruikgemaakt van zelf gemaakte kanonnen. Daardoor wordt ook de veiligheid steeds meer een punt van zorg.

Het college erkent dat in Wijchen het carbidschieten in populariteit toeneemt. Ook landelijk is er de laatste jaren een flinke stijging van het aantal carbidschieters. Sinds 2014 is carbidschieten aangewezen als immaterieel erfgoed. Met name in het noorden en oosten van het land is het schieten een traditie. Met het toenemende aantal carbidschieters zijn ook de meldingen van overlast toegenomen, zegt het college.

Geen handhavend optreden

De politie in Wijchen heeft rondom de jaarwisseling in totaal 11 meldingen gehad van vuurwerkoverlast. Hierbij werd niet specifiek verwezen naar overlast door carbidschieten. Bureau Toezicht kreeg ongeveer 25 meldingen van vuurwerkoverlast. Bij drie meldingen bleek ter plaatse dat het om carbidschieters ging. 

De handhavers hebben volgens het college gesproken met de mensen die aan het carbidschieten waren. Ze hebben daarbij niet handhavend hoeven optreden.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}