CDA Nijmegen houdt klachten gladheid scherp in de gaten

CDA Nijmegen houdt klachten gladheid scherp in de gaten

NIJMEGEN – Het CDA Nijmegen maakt zich zorgen om de gladheid die het winterse weer met zich meebrengt. De gemeente heeft besloten om dit jaar in 100 straten niet langer te strooien. De wethouder gaf bij eerdere vragen van het CDA aan dat er bij ontvangst van een klacht op de desbetreffende locatie gestrooid zou worden.

Het CDA vreesde echter dat burgers niet goed op de hoogte werden gesteld. Nu het winterweer aan is gebroken, lijken de zorgen legitiem te zijn. Op Facebook stromen reacties binnen van mensen waar niet gestrooid is, die niet afwisten van het meldpunt, en waar de ‘strooibakken’ die de gemeente als oplossing in wilde zetten, ontbreken.

Tekst gaat verder onder de video.

Klachten

CDA-raadslid Marjolijn Mijling kreeg binnen een mum van tijd tientallen reacties op het facebookbericht waarin ze woensdag mensen op de hoogte stelde van het meldpunt. “Ik woon in de Kloosterstraat, hoek Bottelstraat, niet gestrooid. Ik durf niet naar buiten. Ben bang om te vallen,” reageert een bezorgde buurtbewoner. “Dit is precies waar ik al bang voor was,” vertelt Mijling. “De wethouder wimpelde mijn herhaalde punt over communiceren aan onze inwoners per brief weg. Dat was niet nodig. Nu blijkt dat dat wel degelijk nodig was.” Meldingen over gladde wegen moesten via de Meld-en-Herstelapp van de gemeente Nijmegen. Omdat men niet via brief ingelicht werd, moest sociale media daarvoor gebruikt worden. “Vooral senioren hebben last van de gladheid, dat is niet de doelgroep van sociale media.” aldus Mijling.

Tekst gaat verder onder de audio.

Bezuiniging

De gemeente maakte wegens bezuinigingen de keuze om minder te strooien. Voorgaande jaren is er meer aan strooiwerk uitgegeven dan begroot was. Een nieuwe bezuinigingsmaatregel is het plaatsen van gele strooibakken in de wijken waar niet gestrooid wordt. De bakken moeten echter individueel aangevraagd worden, en er moet binnen het directe gebied een beheerder aangewezen worden. “Het moet niet zo zijn dat de gemeente geen verantwoordelijkheid meer neemt over deze gebieden. Zelf strooien valt voor senioren niet te doen. Daarom hoop ik dat ze ook echt naar de wijken gaan waar mensen over gladheid klagen,” aldus Mijling.

Vervolg

Mijling gaat het probleem bij de raadsvergadering van woensdagavond voorleggen. Mondelinge vragen kunnen echter pas in de vergadering van 6 februari behandeld worden: “Ik hoop dat dit verhaal een vervolg krijgt.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}