CDA wil duidelijkheid over gevolgen PFAS in Gelderland

CDA wil duidelijkheid over gevolgen PFAS in Gelderland

REGIO – Het CDA in de Provinciale Staten wil duidelijkheid over gevolgen van PFAS in de provincie Gelderland. Hoewel de PFAS-norm tijdelijk is versoepeld, is niet bekend hoeveel projecten in Gelderland alsnog stil moeten blijven liggen, zegt het CDA.

De christendemocraten hebben hierover woensdag schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie.

Het kabinet maakte onlangs bekend dat de regels voor de niet-afbreekbare stoffen die bekend staan als PFAS worden aangepast. Er mag nu meer PFAS in de grond zitten, namelijk 0,8 microgram per vaste kilo stof in plaats van de 0,1 microgram in het verleden.

RIVM komt met nieuwe Pfas-norm

Dat is echter een tijdelijke maatregel totdat het RIVM met ingang van 2021 wetenschappelijk heeft onderzocht wat een verantwoorde norm is. Gemiddeld genomen zou driekwart van de stilgelegde projecten door de nieuwe hogere norm weer opgestart kunnen worden.

Het CDA-Statenlid Bertine van Hooff wil weten wat dat precies betekent voor de provincie Gelderland. Ze wil inzicht in het totale aantal projecten in Gelderland dat langdurig stil zal liggen.

“Over welke getallen spreken we, en om welke projecten gaat het? Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de Gelderse bouw- en baggerprojecten en wanneer kunnen deze bedrijven hun werk weer hervatten,” zo vraagt Van Hooff.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}