Celstraf en tbs voor Nijmegenaar (24)

Celstraf en tbs voor Nijmegenaar (24)

NIJMEGEN – Een 24-jarige man uit Nijmegen is veroordeeld voor een poging tot doodslag op twee politieagenten, zich verzetten tijdens zijn aanhouding, heling en verboden wapenbezit. Hij krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden. Daarnaast legt de rechtbank een tbs-maatregel met dwangverpleging op. De man is vrijgesproken van mensenhandel van vijf vrouwen. Ook is hij vrijgesproken van de oplichting, dwang, afpersing/afdreiging of oplichting van deze vrouwen.

Uitbuiting niet bewezen

Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat de Nijmegenaar de vijf vrouwen wilde uitbuiten door hen telefoonabonnementen te laten afsluiten of door hen financiële diensten of criminele activiteiten voor hem te laten verrichten. Uitbuiting houdt in dat iemand een ander arbeid of diensten laat verrichten, waar geen eerlijke vergoeding tegenover staat om er zo zelf beter van te worden. Bij de vraag of sprake is van uitbuiting is vooral van belang wat voor soort werk of diensten een persoon moet uitvoeren, hoe lang hij of zij daarmee bezig is en welke beperkingen dat voor die persoon meebrengt. Er is niet gebleken dat in deze zaak sprake is van uitbuiting.

Politieauto in nauw gedreven

De rechtbank oordeelt dat de Nijmegenaar op 19 januari 2019 in Druten heeft geprobeerd een politieauto met hierin twee agenten van de weg af te drukken. De man werd door de politie achtervolgd op de Maas en Waalweg, waarop ook tegemoetkomend verkeer reed. Toen de politie hem probeerde in te halen stuurde hij naar links en reed tegen de politieauto aan. Doordat de man naar links bleef sturen kon de politie 800 meter lang geen kant op. Daarna drukte hij de politieauto van de weg af.

Huurtoeslag met identiteitsgegevens van een ander

Tussen 3 april 2017 en 2 februari 2019 pleegde de veroordeelde verschillende misdrijven. Zo stal de man drie motoren, een scooter, een telefoon en diverse pinpassen. Met die gestolen pinpassen pinde hij meerdere keren geld en boekte deze bedragen naar een andere rekening over. Daarnaast vroeg de man met de identiteitsgegevens van een ander huurtoeslag aan via de website van de Belastingdienst terwijl hij daar geen toestemming voor had. Ook probeerde hij de Bijenkorf op te lichten. Verder vernielde de man een fiets, verzette hij zich tegen zijn aanhouding op het station in Nijmegen en verkocht hij 3 gestolen scooters. Tot slot liep de man in het centrum van Nijmegen tijdens de jaarwisseling 2018/2019 rond met een op een wapen gelijkend voorwerp, dus geschikt  voor afdreiging of bedreiging.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}