Cliënten speciale zorgverlener Midden-Oosten bezorgd

Cliënten speciale zorgverlener Midden-Oosten  bezorgd

NIJMEGEN – Cliënten van zorgverlener Xizir, die mensen met psychosociale problemen uit culturen uit het Midden-Oosten helpt in hun eigen taal, hebben woensdagavond in het Nijmeegse stadhuis hun zorgen uitgesproken over het opzeggen van de samenwerking door de gemeente.

De cliënten kregen op 3 mei jongstleden per brief te horen dat er voor hen andere begeleiding wordt gezorgd in de plaats van Ayten Adlim van Xizir. Dit zou in eerste instantie al per 15 mei moeten zijn, maar dat is nu uitgesteld tot 25 juni.

Te nauw betrokken

De reden dat Xizir één van de zorgverleners is waarmee de gemeente niet door wil, zou zijn dat Adlim te nauw betrokken is bij haar cliënten. Dit zou niet ten goede komen van hun zelfredzaamheid. Daarnaast zouden er fouten zitten in door haar aangeleverde vertalingen. Dit zou komen omdat zij niet vlekkeloos Nederlands spreekt en niet door opzet.

Traumatisch

Ine Bakker, medewerker van de SP Hulpdienst, vatte het verhaal samen voor de cliënten. ‘Door dit besluit raken 23 mensen hun vaste begeleider kwijt. Het gaat om mensen met uiteenlopende psychosociale problematiek, die vaak uit traumatische omstandigheden komen. Zij spreken onvoldoende Nederlands om in een therapeutische setting over hun problematiek te praten. Daarnaast hebben ze veel moeite met het aangaan van een vertrouwensrelatie. Krukken kun je vervangen, de relatie met een begeleider niet. De gemeente heeft het wel over sociaal zijn en zorg op maat. Kom dan ook met een goede oplossing voor deze mensen.’

Niet geraadpleegd

Cliënten zijn boos omdat zij niet geraadpleegd zijn voordat de gemeente haar beslissing maakte. ‘Wij zijn teleurgesteld en boos,’ zegt Bulent Arslan via een tolk. 'We dachten dat we goed zaten bij Xizir. Zij heeft ons geholpen onze problemen te minimaliseren. Het feit dat wij hier nu kunnen participeren is door haar hulp. Wij vertrouwen haar en geloven in haar.’ Of het onderwerp verder opgepikt wordt, is afhankelijk van de fracties in de gemeenteraad. Eén van hen zal het dan moeten agenderen, zodat het nader besproken kan worden.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}