College Beuningen opnieuw voorstander kunstwerk Anima Mundi

College Beuningen opnieuw voorstander kunstwerk Anima Mundi

WINSSEN – Het Beuningse college van B&W is in principe bereid om mee te werken aan de plaatsing van het kunstwerk Anima Mundi van het kunstenaarsechtpaar Adelheid en Huub Kortekaas. Het is de bedoeling dat het honderd meter lange kunstwerk wordt gerealiseerd in een perenboomgaard, die grenst aan de achtertuin van de familie Kortekaas bij de dijk in Winssen.

De afgelopen jaren stond het college steeds positief tegenover plaatsing van Anima Mundi. Ook voor deze nieuwe locatie is een bestemmingsplan-wijziging noodzakelijk. Dinsdag nam het college hierover officieel een positief besluit. Nu moet de gemeenteraad nog akkoord gaan.

Tekst gaat verder onder de video.

Kunstwerk ditmaal op ‘eigen grond’

Enkele jaren geleden was het plan om nabij het Dijkmagazijn de dijk te verbreden om ruimte te bieden aan Anima Mundi. Het kunstwerk zou dan dominant aanwezig zijn op een stuk openbare grond. Een meerderheid in de gemeenteraad bleek toen tegen plaatsing van het monumentale kunstwerk. Daarop besloot het kunstenaarsechtpaar om de aanvraag voor plaatsing in te trekken.

Ditmaal is het een geheel andere situatie. De familie Kortekaas heeft de perenboomgaard aangekocht, dus Anima Mundi wordt gerealiseerd op ‘eigen grond’. Bovendien verrijst het kunstwerk op 60 meter afstand van de dijk, en is dan veel minder dominant aanwezig ten opzichte van de uiterwaarden.

Aanwinst voor Beuningen

Anima Mundi staat gepland bovenop een nieuw gebouw, globaal op dezelfde hoogte als de dijk. Zo kunnen de bezoekers toch nog een beetje uitkijken over de uiterwaarden.

Het college ziet Anima Mundi als een aanwinst voor de gemeente Beuningen. Volgens het college voegt het kunstwerk een extra element toe aan het bestaande wandel- en fietsnetwerk op de dijk. De verwachting is dat veel fietsers en wandelaars het kunstwerk zullen zien en daar een kijkje willen nemen.

Anima Mundi gaat over bewustwording en daar is volgens Adelheid en Huub Kortekaas maar een beperkt publiek voor. Ook het college gaat er niet vanuit dat er grote groepen belangstellenden op het kunstwerk zullen afkomen.

Ook steeds weer verzet tegen Anima Mundi

Toch is er een groep inwoners van Winssen die zich steeds weer verzet tegen de plannen voor het kunstwerk. Ze vinden het te groot en zijn bang dat er te veel mensen op af komen. Veel van de tegenstanders zijn überhaupt tegen elk idee voor recreatieve voorzieningen op of rondom de dijk. Zij zitten helemaal niet te wachten op recreanten en toeristen bij de dijk.

Het plan voor Anima Mundi bestaat voornamelijk uit pilaren of beelden met steeds 10 meter afstand, met een totale lengte van 100 meter. Deze zuilengalerij betekent letterlijk ‘ziel van de wereld’. Het is de bedoeling dat bezoekers aldaar gaan filosoferen over het leven. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}