College stelt Belgische stripheldenbuurt Lent met Kuifjestraat voor

College stelt Belgische stripheldenbuurt Lent met Kuifjestraat voor

NIJMEGEN – Als de gemeenteraad daarmee akkoord gaat, krijgen de straatnamen in de Lentse nieuwbouwbuurt Koudenhoek het thema België, met als sub-thema stripfiguren uit Belgische strips. De eerste straatnaam die daarvoor bekend is, is de Kuifjestraat. Dit ondanks de discussie over het oorlogsverleden van auteur Hergé en vermeend racisme in de Kuifje-strips.

Hergé

De strip werd getekend door Hergé (pseudoniem van Georges Prosper Remi Remi) tussen 1929 en diens overlijden in 1983. Na de dood van Hergé werd de strip, zoals hij eerder had verzocht, niet voortgezet door een andere tekenaar. De invloedrijke tekenstijl van Hergé in Kuifje wordt wel aangeduid als ‘de klare lijn’.

Niet onomstreden

Hergé is omstreden geweest omdat het succes van Kuifje voor een deel te danken is aan het feit dat Hergé in het door de Duitsers bezette België tijdens de Tweede Wereldoorlog in grote kranten ging publiceren. In de strips komen regelmatig karikaturen voor van bepaalde delen van de wereld en de mensen daar. Met name het album Kuifje in Afrika, waarin Kuifje Belgisch-Congo bezoekt, uit 1931 is omstreden vanwege de negatieve manier waarop zwarte mensen neergezet worden, zowel in uiterlijk als gedrag. Deze vooroordelen weerspiegelen de tijd waarin België nog een koloniale macht was. ‘We weten dat zowel Kuifje als Hergé niet onomstreden zijn,’ zegt wethouder Noël Vergunst (GroenLinks), ‘maar de strip wordt erg gewaardeerd in België en Nederland. Kuifje past prima in het Belgische stripheldenthema voor deze buurt. Wie weet komt er ook nog een Suske en Wiskestraat en een Cowboy Henkstraat.’ Het is aan de gemeenteraad om hier een besluit over te nemen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}