College Wijchen wijst kritiek op Leisurelands van de hand

College Wijchen wijst kritiek op Leisurelands van de hand

WIJCHEN – Het college van B&W van Wijchen lijkt niet onder de indruk van de kritische raadsvragen die onlangs zijn gesteld over de bedrijfsvoering van Leisurelands.

Uit de raadsvragen van Kernachtig Wijchen kwam naar voren dat deze partij zeer kritisch staat tegenover Leisurelands. Het college probeert in zijn antwoord op de raadsvragen alle kritiek te weerleggen. Daarmee zegt het college in feite dat er helemaal niets aan de hand is met Leisurelands.

Commerciële grootgrondbezitter

Vijf gemeenten in de regio, waaronder Nijmegen en Wijchen, behoren tot de 21 gemeenten in Gelderland die eigenaar zijn van Leisurelands. Dit bedrijfexploiteert 20 recreatiegebieden, onder meer op de Veluwe en het Rijk van Nijmegen. Daartoe behoren ook de Groene Heuvels in Ewijk en de Berendonck in Wijchen.

Kernachtig Wijchen wilde onder meer van het college weten of het de taak is van Leisurelands om grote stukken grond aan te kopen en later weer te verkopen (grondspeculatie). Aanleiding voor de raadsvragen was een artikel in de NRC, waarin wordt benadrukt dat Leisurelands in de afgelopen tientallen jaren is veranderd van een gesubsidieerd recreatieschap in een hyper commerciële grootgrondbezitter met landelijke ambities.

Gemeenten hebben geen rechtstreekse invloed

Het college van Wijchen legt uit dat de recreatieterreinen van Leisurelands gratis toegankelijk zijn, en dat het bedrijf zijn kosten dekt via inkomsten uit parkeergelden, pacht en beleggingen.

De aandeelhouders (de gemeenten) hebben geen rechtstreekse formele invloed op het beleid van Leisurelands, aldus het college. Dat is volgens het college een bewuste keuze geweest, want zo lopen de gemeenten ook geen risico als iets geld kost of fout loopt.

Eerder al heeft directer Erik Droogh van Leisurelands uitgelegd dat zijn bedrijf de beleggingsstrategie heeft moeten aanpassen om toch rendement te kunnen maken. Al jarenlang staat de rentestand op nul en daarom is Leisurelands gaan investeren in gronden in het buitengebied.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}