Column van Vincent Cantrijn: Buitengewoon

Column van Vincent Cantrijn: Buitengewoon

WIJCHEN/NIJMEGEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Afgelopen week was er een buitengewone algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Tijdens die bijeenkomst moesten gemeenten stemmen of ze akkoord gingen met het nationale Klimaatakkoord. Meer dan 99% van de Nederlandse gemeenten stemden vóór. Twee gemeenten stemden tegen. Nunspeet en  Noord–Beveland. Als het aan Kernachtig Wijchen had gelegen was Wijchen de derde gemeente geweest die door de rest van Nederland als klimaatlulletje rozenwater beschouwd kon worden. Daags voor die buitengewone ledenvergadering ging Kernachtig Wijchen in de Raad namelijk een beetje bijdehand doen. De partij diende een motie in met het voorstel om het College van B&W opdracht te geven het Klimaatakkoord niet te ondertekenen. Als reden werd genoemd dat de financiële consequenties voor de gemeente nog niet helemaal duidelijk waren. Ammehoela. Ik verdenk Kernachtig Wijchen ervan, dat ze met grote vreze vreesden dat de Gedragscode Windenergie wellicht afgezwakt zou moeten worden. En daar zitten ze niet op te wachten. Daarmee aangevend dat de naam van hun partij eigenlijk veranderd moet worden in Buitengewoon Krampachtig Wijchen. De rest van de raad zei het in iets nettere woorden, maar men bedoelde het wel zo. Of Kernachtig Wijchen nu helemaal van de pot gerukt was met zo’n voorstel. Schielijk werd de motie ingetrokken. Ik hoop wel dat dit soort buitengewone politieke strapatsen door coalitie en oppositie niet vergeten worden. Aan mij zal het niet liggen.

Hologram

Ook in Nijmegen gebeurde iets buitengewoons. Een Nijmeegse ontwerper wil een hologram realiseren van de Donjon. Letterlijk een illusie van de Donjon in licht als een soort verbeeld Nijmegen. Volgens de ontwerper hoeft Nijmegen het voor de kosten niet te laten. “Het ligt eraan hoe groots je wil uitpakken. De opties variëren tussen een paar ton en 1 miljoen euro.” Dat kan met recht een schijntje genoemd worden. Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.Nu vindt het een uitstekend plan. Hij wil er zelfs een referendum over houden. Dit is toch allemaal niet meer te bevatten. In 2006 werd een referendum gehouden waarbij een ruime meerderheid voorstander van herbouw van de Donjon was. Na twaalf jaar politiek gekonkel werd het democratisch genomen besluit tot herbouw vakkundig door de politieke tegenstanders de nek omgedraaid. Dat gebeurde precies een jaar geleden. En dan nu doodleuk een nieuw referendum voorstellen met de vraag of een Donjon in illusie van licht een goed plan is? Ik kan het woord referendum niet meer horen en zeker niet in relatie tot de Donjon. Zelfs het referendum over een Donjon van tufsteen bleek een illusie.

In de Grotestraat zorgde het plan voor het tijdelijk ophangen van een paar ledlampjes aan de gevel als kerstverlichting voor enorme commotie. Er moest een heus straatreferendum aan te pas komen om de lampjes op te kunnen hangen. Maar niet bij de klagers voor het raam en de lampjes gaan wat eerder uit dan gepland. Een hoop gedoe voor wat kerstverlichting. Een referendum over een illusie van de Donjon zal leiden tot een buitengewone desillusie.

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}