Column van Vincent Cantrijn: Gekke Eddy

Column van Vincent Cantrijn: Gekke Eddy

GROESBEEK – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Wat een Week. Dat programma is nog even met vakantie, maar de aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Ik meld me weer na terugkomst uit het hoge noorden. Zoals ik in mijn laatste column voor de Vierdaagse al schreef: ik heb nauwelijks andere mensen gezien in de vakantie. Ik ben verre van mensenschuw, maar een paar weken bijna alleen op de wereld is voor mij geen straf. Ik kan het iedereen aanraden. Bij terugkomst is dan altijd de vraag: is er nog wat spectaculairs gebeurd in Nijmegen en omgeving? Navraag bij vrienden en bekenden die thuis waren gebleven leverden niks op. Ook bij het vluchtig digitaal doorbladeren van nieuwsberichten kwam ik niet veel verder dan het opmerkelijk bericht dat leden van naturistenvereniging De Blote Beer hadden gezien dat naaktzwemmers  vanaf het openbare strand van de Beerendonk naar het strand van de nieuwe sauna zwommen om daar gratis een kijkje te gaan nemen. Geen mens die het verschil zag. Bij het lezen van zo’n bericht hoop ik altijd dat College en Raad nog lang met reces blijven. Dat houdt de boel een beetje luchtig.

Eddy Otten

Afgelopen week verscheen er wel een opmerkelijk bericht. Het graf van Gekke Eddy in Groesbeek wordt mogelijk geruimd. Gekke Eddy? Ja: Gekke Eddy. Eddy Otten kwam als 2-jarig manneke in 1932 in Nijmegen wonen en werd in de loop der jaren een bekend figuur in het Nijmeegs straatbeeld. Later verhuisde hij naar de Groesbeekse Tehuizen, maar Nijmegen bleef trekken. Zeker tijdens de Vierdaagse. Op de laatste dag liep hij de Via Gladiola een paar keer op en neer om toegejuicht te worden. In die tijd mocht je iemand nog gewoon Gekke Eddy noemen. Niemand vond dat gek. Eddy al helemaal niet. Hij droeg zijn geuzennaam met ere. Mocht Eddy nu leven dan zou hij zonder problemen boegbeeld zijn van Blixem of Brownies en Downies.

Gekke Eddy was zo bekend, dat Cabaret Blokken, voorloper van het Nimweegs Soaptheater, in 1986 een LP uitbracht met een door Leo van Stijn geschreven lied over Gekke Eddy:

Eddy kende iedereen

zijn open frisse snoet

zijn iets te grote mond vol weinig woorden

en zijn vaste groet.

Eddy kende iedereen

wie hem eenmaal had gehoord

hij strooide glimlach over veel gezichten

met een simpel woord.

Ze wisten waar hij ging.

Hij liep in ogen van agenten, postbesteller, winkelier

en hartelijk onthaald door winkelmeisjes

had hij het nog niet zo gek, Eddy, hier.

Eddy overleed op 2 januari in 1997. Zijn graf in Groesbeek dreigt nu geruimd te worden omdat de paar nog levende verre familieleden de grafrechten niet meer willen betalen. Er is inmiddels een crowdfundingsactie gestart.

Europese vlag

Gekke Eddys zijn er niet meer. Gekke Henkies daarentegen des te meer. Voormalig voorman van de Nijmeegse Gele Hesjes liet kinderen een politieke leus schilderen in het Kinderbouwdorp Waterkwartier. Het was een statement tegen de Europese vlag die vrolijk boven de bouwsels van het kinderdorp wapperde. Als je trots bent dat je kinderen in een Bouwdorp zo iets laat schilderen zonder dat ze zelf weten waar het over gaat dan ben je levenslang Gekke Henkie. En niet om toegejuicht te worden.  

In vergelijking met zo’n Gekke Henkie was Eddy zo gek nog niet. 

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}