Column van Vincent Cantrijn: Onsje

Column van Vincent Cantrijn: Onsje

NIJMEGEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Wat een Week. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Vanwege de hogere temperaturen komen de cabrio’s weer tevoorschijn in het straatbeeld. Het kan niet anders dan dat Noël Vergunst, al fietsend door Nijmegen, bij het zien van deze cabrio’s inspiratie heeft opgedaan voor zijn visie op de toekomst van de Molenpoortpassage. Het dak kan er wel van af. Laat de frisse lucht maar binnen komen. En als het dak er af gaat kan er tegelijkertijd links en rechts wat gesloopt worden zodat er ineens een heel intiem nieuw deel in de binnenstad gaat komen met kleine straatjes en verrassende plekjes. Kijk eens naar de luchtfoto van deze plek op Google Maps. Zonder al te veel fantasie zie je de transformatie zo voor je. Ik vind het een geniaal plan.

Woontoren

Nou weet Noël inmiddels ook wel, dat ontwerppapier geduldig is en dat realisatie van bouwplannen wat langer duurt dan toen hij met legoblokken zijn ideale gebouwen zat te bouwen. Lange adem is namelijk vereist. Vraag maar aan de plek achter de Hezelpoort. Ook voor deze locatie heeft Noël grootse plannen. Een woontoren van 110 meter hoog met 35 verdiepingen. Een onsje minder met 23 verdiepingen vindt Noël ook prima. Als het maar hoog is. En met een dak mag ik aannemen. Noël heeft jarenlang op de 19e verdieping van het Erasmusgebouw gewerkt. Hem hoef je niks wijs te maken over hoe mooi Nijmegen er van bovenaf uit ziet. Noël ziet een woontoren met als naam Waalpanorama al helemaal voor zich. Hij is overigens niet de eerste wethouder die dit vindt.  

Ciriani

Ik kreeg in 1989 een baan bij de gemeente Nijmegen. Toenmalig wethouder Wim Hompe was in die tijd warm pleitbezorger voor een woontoren achter de Hezelpoort. In Parijs had hij een architect opgeduikeld, die de opdracht had gekregen om een woontoren te ontwerpen voor deze plek. De Ciriani-toren werd dit gebouw in het stadhuis genoemd; naar de naam van deze architect. Heftige discussies volgden in de stad en in de Raad. Na een paar jaar keerde Ciriani onverrichterzake terug naar Parijs met de tekeningen in zijn koffer. De Ciriani-toren valt sindsdien in de categorie nooit gebouwd Nijmegen. Na Wim Hompe heeft iedere zichzelf respecterende wethouder van Stedelijke Ontwikkeling geprobeerd een woontoren op deze plek te realiseren. Niet in het minst omdat de grond gemeente-eigendom is. Op de achtergrond rinkelde de kassa van het Grondbedrijf al. Maar zo simpel was het niet. Ontwikkelaars kwamen; ontwikkelaars gingen. Er kwamen verdiepingen bij; er gingen verdiepingen af. Er moest onder de toren een parkeergarage komen, omdat die aan Nijmegen-West was beloofd. Kortom: plannen zat, maar geen pannenbier.

Dertig jaar na Ciriani is er voor de zoveelste keer sprake van nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ontwikkelaars staan nog niet in de rij. Volgens Noël omdat woontorens van deze hoogte technisch nogal ingewikkeld zijn. Dat lijkt me een ver gezocht argument als ik zo links en rechts in Nederland zie hoe hoog er gebouwd wordt. Maar goed; een onsje minder in bouwhoogte kan helpen. Maar een onsje minder in de grondprijs misschien nog veel meer.  

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}