Column van Vincent Cantrijn: Piraat

Column van Vincent Cantrijn: Piraat

NIJMEGEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Volgende week zondag trekt de Woonboulevard Nijmegen Stadsoptocht 2.0 door de binnenstad. Alleen al het feit dat een carnavalsoptocht zo genoemd wordt, is een bewijs van de stelling dat Nijmegen krampachtig probeert zich een carnavalsstad te noemen. Zonder succes. Wat rood-gele vlaggen op rotondes, een feesttent op de Grote Markt en een paar versierde kroegen. Dat is Knotsenburg.

Tekst gaat verder onder de video.

Hubert Bruls moet zich als geboren en getogen Limburger toch vaak achter zijn oren krabben van plaatsvervangende carnavalsschaamte. ’s Avonds in bed droomt hij nog dikwijls over de periode dat hij burgemeester van Venlo was. Stedje van lol en plezeer. Daar is de hele stad vier dagen lang één kolkende feestende menigte. Een repertoire van honderden lokale carnavalsliedjes in het dialect, die iedereen zonder problemen kan meezingen. Carnaval als verbindend feest. Kijk op YouTube maar eens naar de prachtige documentaire “Nao ’t zuuje”. Verdere uitleg is daarna overbodig. Tot overmaat van ramp kreeg Bruls een tijd geleden de vergunningaanvraag onder ogen van volkszanger Gert-Jan Wels. Die wilde volgend weekend een groot carnavalsfeest van vier dagen organiseren in een feesttent op Plein '44.  Er waren door hem al tientallen Nederlandstalige artiesten geboekt om te zingen in ’t Graodus Fan Nimwegen Gekkuhuus, zoals de feesttent door hem was gedoopt. Bruls schrok zich te barsten. Hoezo vier dagen lang allerlei bekende Nederlandstalige artiesten als carnavalsfeest? Kom op zeg. Dat is geen carnaval. Dat is een Mega Piratenfestijn dat thuishoort in het Gelredome. En dan ook nog met gebruikmaking van de naam van Graodus fan Nimwegen? Hij zag de nazaten van Graodus al op hoge poten naar het Stadhuis komen om te vragen of Bruls nu helemaal van het padje af was om de naam van de grootste Nimweegse Kèrnefalsartiest op deze manier te laten misbruiken. Dan zouden zij met ogenblikkelijke ingang het Stadhuis tot Gekkuhuus omdopen.

En toen maakte Bruls een kapitale fout. Hij had de vergunningsaanvraag met bovenstaande zeer gegronde redenen moeten weigeren. En in zijn wekelijkse persconferentie moeten zeggen dat hij bij een Nimweegs Kèrnefals Gekkuhuus aan heel iets anders denkt dan aan Vieze Jack, Peter Beense en hoe ze allemaal ook mogen heten. Heldere taal, waarmee hij de Knotsenburgse carnavalisten die proberen er wat van te maken een steuntje in de rug zou geven. Maar nee hoor. Gaat hij miepen dat een feesttent op de Grote Markt wel voldoende is en dat binnenstadbewoners met carnaval rustig willen slapen. Dat heb ik hem in Venlo nooit horen zeggen.

In Breda, Venlo en Den Bosch geldt tijdens de Carnaval een generaal pardon om er een mooi lokaal feest van te maken. Een generaal pardon voor carnavalsactiviteiten is in Nijmegen onmogelijk.  Hier wordt een generaal pardon gebruikt om allerlei activiteiten in het Honigcomplex voor 8 jaar mogelijk te maken zonder vergunning. Dat past bij het anarchistische karakter van Nijmegen. Als Bruls slim is combineert hij anarchie en carnaval door zich volgend weekend niet te hijsen in zijn gele kippenpak, maar zich te verkleden als piraat.  

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}