Column van Vincent Cantrijn: Rechtuit

Column van Vincent Cantrijn: Rechtuit

NIJMEGEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Drie weken geleden ging mijn column over het grote onrecht dat dieren in Groesbeek werd aangedaan door bezwaar makende Groesbekers. Kwakende kikkers in het centrum werden bedreigd; goudvissen in de Groesbeekse Beek deden alle moeite om van het College van B & W een verblijfsvergunning te krijgen en de eikenprocessierupsen maakten zich zorgen of ze wel op bedevaart naar Kevelaer zouden kunnen gaan. Allemaal redenen voor de oprichting van een Groesbeekse afdeling van de Partij voor de Dieren volgens een door mij geciteerd persoon. Flauwekul van de bovenste plank.

Grete Visser

Wie schetste dan ook mijn verbazing, dat ik afgelopen week een serieus mailtje kreeg van het bestuur van de Partij voor de Dieren afdeling Gelderland met de vraag of ik naam en adres van die initiatiefnemer uit Groesbeek kon geven. Wederom een bewijs van mijn stelling dat de werkelijkheid vaak ongelofelijker is dan de grootste fantasie. Op het eind van die column adviseerde ik de initiatiefnemer om contact op te nemen met wethouder Grete Visser in Nijmegen die dierenwelzijn in haar portefeuille heeft. Ik heb daarom Grete ogenblikkelijk een excuusmail gestuurd voor het geval haar spreekuur overbelast zou raken met Groesbeekse dierenliefhebbers. Grete heeft me inmiddels gerustgesteld. Ze verwacht niet dat het storm gaat lopen.

Fantasie en werkelijkheid. Een contradictio in terminis. Ik weet er alles van. Ik heb in het verleden meerder keren het Leugenfestival in Nijmegen gewonnen. De deelnemers moesten een verhaal vertellen dat van a tot z gelogen is, maar waarvan de niets vermoedende luisteraar zou zeggen: “Nou; die redenering is zo gek nog niet.” Aangezien ik het festival vaker heb gewonnen werd ik door de jury als een pathologische leugenaar beschouwd. De Partij voor de Dieren afdeling Gelderland wist dat waarschijnlijk niet. In 2002 werd ik winnaar met een verhaal waarin ik uitlegde waarom de 2e dag van de Nijmeegse Vierdaagse altijd de meeste uitvallers heeft. Volgens mijn theorie komt dat door het feit dat het parkoers van de 2e dag met de klok mee wordt gelopen; rechtsom dus. Dit in tegenstelling tot dag 1, 3 en 4.  Rechtsom is voor sporters zeer ongebruikelijk. Kijk maar naar Sven Kramer en zijn collega’s. Die rijden steevast hun rondjes linksom. Net als hardlopers op een atletiekbaan en wielrenners op de baan.

Hormonen

Volgens mijn theorie heeft dat te maken met de zwaartekracht en hormonen. Ik kan dat hier niet allemaal uitleggen, maar neem van mij aan dat het volkomen logisch is. Ik adviseerde in 2002 de organisatie van de Vierdaagse dan ook om de route van de 2e dag om te keren. Daardoor zou het aantal uitvallers significant dalen. Helaas; mijn advies werd niet opgevolgd. Sterker nog. Vorig jaar besloot de organisatie de route van de 1e dag om te draaien. Van linksom naar rechtsom vanwege warmte op de dijk bij Oosterhout. Een kleinigheidje vergeleken bij de bewijslast van mijn theorie.

Linksom of rechtsom. De wandelaars maken zich daar komende week geen zorgen om. En waarom zouden ze? Gewoon rechtuit; recht zo die gaat. Dan komen de gladiolen vanzelf.  

 Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}