Column van Vincent Cantrijn: Schijntje

Column van Vincent Cantrijn: Schijntje

NIJMEGEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Het inschrijfgeld voor de Vierdaagse is met 16 euro verhoogd van 84 tot 100 euro. De marsleider vindt het een zure maar noodzakelijke maatregel vanwege de steeds verdere stijging van kosten om dit mega-evenement te kunnen blijven organiseren. Het is dan ook niet niks. De veiligheidseisen worden steeds strenger, lopers willen een geavanceerde Vierdaagseapp, van Rijkswaterstaat moeten er lichtkranten langs de snelwegen geplaatst worden, en de overheid trekt zich steeds meer terug qua financiën. Meteen ging het los op sociale media. Ik vind dat raar. Ik heb dit jaar geen enkele koper van vuurwerk horen klagen dat vuurwerk zo duur is geworden. Terwijl er toch voor 77 miljoen euro in een half uurtje verknald is. Maar dit terzijde. Op basis van wat vergelijkend, niet wetenschappelijk onderbouwd warenonderzoek kom ik tot de conclusie dat 100 euro voor vier dagen wandelen eigenlijk een schijntje is.

Tekst gaat verder onder de video.

Neem de Elfstedentocht. Lidmaatschap van de Elfstedenvereniging bedraagt 12,50 euro per jaar. Er is al 24 jaar geen tocht meer gereden. Niemand hoor ik klagen dat ze 300 euro inschrijfgeld in het niet bevroren putje hebben gegooid. Ze hebben het maar wat graag voor over gehad. Terug naar Nijmegen. Paul McCartney geeft op 25 mei in het Goffertpark een concert. Er zijn nog kaartjes te koop voor 136 euro. Met als veelbelovende toevoeging: onbeperkt zicht. Dat moest er nog bijkomen ook, dat je voor dat geld geen moer kunt zien. Wil je in de golden circle gaan staan dan moet je 199 euro aftikken. Een kaartje voor het concert van Rammstein in het Goffertpark op 24 juni kost 180 euro. Ook voor dat geld krijg je de toezegging van onbeperkt zicht. Drie dagen Down The Rabbit Hole kost 177,50 euro, exclusief 10 euro servicekosten. Bij al deze concerten is het zelf meebrengen van eten en drinken streng verboden. Dure munten kopen is het devies. Gaat het los op sociale media? Dacht het van niet.

Daarbij vergeleken worden Vierdaagselopers flink in de watten gelegd. Dat het filelopen niet zorgt voor onbeperkt zicht valt in de categorie ‘een kleinigheidje hou je altijd’. Maar er zijn geen beperkingen voor wat er in de rugzak mee gaat aan eten en drinken. Terwijl het niet eens nodig is. Alle burgemeesters en wethouders staan langs de route om de lopers gratis te voorzien van appels, koek, water, of welke lokale specialiteit dan ook. En vergeet het enthousiaste publiek langs de route niet. Dat staat klaar met komkommers, tomaten, stukjes kaas, leverworst, chips en meer dan voldoende water om vier hele dagen de fles te vullen. Allemaal gratis en voor niks. Alle muzieksoorten zijn tijdens het lopen gratis en voor niks te horen. Plassen in de door de organisatie ter beschikking gestelde toiletten is gratis. En op vrijdagmiddag krijgt iedere loper van Hubert Bruls hoogstpersoonlijk een gladiool. En dat allemaal voor vier euro meer per dag. Een schijntje.

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}