Column van Vincent Cantrijn: Spoor

Column van Vincent Cantrijn: Spoor

NIJMEGEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Wat een Week. Dat programma is deze week even met vakantie, maar de column is hieronder gewoon te lezen en te bekijken:

Afgelopen week ben ik het spoor in Nijmegen helemaal bijster geraakt. Want het was toch niet te bevatten wat er allemaal gebeurde? Neem de bewoners van de nieuwe appartementen aan de Kaaisjouwerskade. Die hadden een advocaat in de arm genomen omdat er drie bomen op de kade zijn geplant. Zo zijn we niet getrouwd beste gemeente. Voorafgaand aan de aankoop van ons dure appartement is ons door de makelaar een vrij uitzicht beloofd.  Gelieve die drie bomen ogenblikkelijk weg te halen. Dat iedere koper weet dat aan verkoop-bevorderende ronkende plaatjes van makelaars geen rechten ontleend kunnen worden, deed even niet ter zake. En wat deed de gemeente, die vorig jaar vol trots Green Capital van Europa was? Die haalde de drie bomen ogenblikkelijk weg en liet ze per schip afvoeren. 

Tekst gaat verder onder de video.

Teckel Willem

Amper van die schrik bekomen las ik dat teckel Willem uit Nijmegen bij de laatste vijf zit voor de leukste kantoorhond van Nederland. Willem is niet zomaar een hond. Willem is de CHO van het bedrijf 50 Company. Oftewel de Chief Happiness Officer. Willem houdt zich bezig met het werkgeluk van het personeel. Ik heb geen flauw idee of de Partij voor de Dieren hier voor of tegen is, want bij die club weet je het maar nooit. Een studievereniging had afgelopen week wat ezels en geiten bij elkaar gezet als Pop-up boerderij voor gestreste studenten. Alleen het idee al ging mijn fantasie ver te boven. Maar het kon nog gekker. De Partij voor de Dieren had waarnemers gestuurd om te kijken of de door gestreste studenten geaaide geitjes en ezels zelf niet gestrest werden. Dat gestreste studenten ter ontspanning bij moeders thuis de kat aaien is tot daar aan toe. Maar er zijn grenzen aan het inzetten van dieren ter bevordering van de studieresultaten en het verlagen van de zorgkosten.

Circusolifanten

Voor het woningtekort in Nijmegen is het overigens wel spijtig dat de Partij voor de Dieren dertig jaar geleden nog niet bestond. Vorige week ging mijn column over de nooit gerealiseerde woontoren op de locatie achter de Hezelpoort die door de Franse architect Ciriani begin negentiger jaren was ontworpen. Die column riep nogal wat herinneringen op. Een van de redenen waarom die woontoren niet doorging was het spoor dat op deze locatie eindigde. Dat spoor werd gebruikt voor de treinwagon waarmee circusolifanten naar Nijmegen werden vervoerd. Er was in Nijmegen geen andere in – en uitstapplek voor circusolifanten. Dus was een woontoren op die plek wel een dingetje. Van dit probleem heeft Noël Vergunst geen last. 

Ik schreef ook dat Ciriani onverrichterzake met het ontwerp van de woontoren in zijn koffer terug naar Parijs ging. Die zin was half waar. Ik kreeg de tekening gemaild. Weer was ik het spoor bijster. Hoezo woontoren? Ik tel hooguit 15 verdiepingen. En op de door Ciriani ontworpen balkons met hangende beplanting werd dertig jaar geleden enigszins lacherig gereageerd. De architect van de Nimbustoren heeft in de vernieuwde Kolpingbuurt een appartementengebouw ontworpen met overhangende beplanting. Die architect zit op het juiste spoor.

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}