Column van Vincent Cantrijn: Stad

Column van Vincent Cantrijn: Stad

REGIO – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Nijmegen staat de komende dagen in het teken van de Week van de Stad. Dat is niet zo maar een aardigheidje als opvulling van lege dagen voordat de feestdagen alle aandacht gaan opslokken. Meedenken en meepraten over de toekomst van Nijmegen is een serieuze zaak en zeker geen tussendoortje. In de Mariënburgkapel is een tentoonstelling te zien met toekomstschetsen. Eén ding staat vast. Die schetsen zullen nooit gerealiseerd worden. Maar ze zorgen zeker voor stof tot discussie waar Nijmegen naartoe moet. En gediscussieerd gaat er worden. Iedere avond. Want de opgave is groot. De komende tien jaren moeten er jaarlijks duizend woningen gebouwd gaan worden. Dat zijn er dus tienduizend. Een getal om van te duizelen. Waar moeten die gebouwd worden?

Winkelcentrum Dukenburg

Op de plek van Winkelcentrum Dukenburg om maar eens een voorbeeld te noemen. Het wordt door de voorzitter van de winkeliersvereniging iets anders geformuleerd, maar het gaat daar klote. Het winkelcentrum deels slopen en bouwen van appartementen vindt hij een serieuze optie. Bewoners van de Groenewoudseweg zullen dat volledig met hem eens zijn. Er zijn plannen om studentenflats te bouwen op de plaats waar nu nog het GGD-gebouw staat. Omwonenden zien liever dat studenten naar Dukenburg verhuizen. Dat is goed tegen de vergrijzing van Dukenburg en er kan aan de Groenewoudseweg meer groen komen. Asfalt eruit, groen erin. Kortom: een win-winsituatie. Dat deze non-argumenten terecht door de gemeente worden genegeerd vinden ze aan de Groenewoudseweg een minachting voor burgerparticipatie. Dat worden nog boeiende tijden voor nieuwe bouwplannen. Tekort aan woningen? Mee eens. Oplossing hier om de hoek? Niet mee eens. Veel verder weg is een veel betere oplossing.

Boerendorp

In Hees redeneren ze ook zo. Er ligt daar een weilandje waar best wel wat woningen gebouwd kunnen worden. Maar dat gaat zo maar niet. Omwonenden zijn tegen. Hun redenering is simpel. Hees is altijd een boerendorp geweest. Zo’n weiland laat dat tenminste nog zien en dat willen we graag zo houden. Dat ze zelf op een voormalig weiland zijn gaan wonen, doet even niet ter zake. Ik zou zeggen: ogenblikkelijk afkoppelen van het riool en een poepdoos achter in de tuin geven zonder verwarming en met een emmer regenwater. Nostalgische dorpse gevoelens vragen zo hun offers.

Week van de Stad. De dorpen blijven niet achter, ook al is er geen Week van het Dorp. De persberichten duikelden over elkaar heen. Malden wil het bouwtempo van nieuwe woningen flink opschroeven. Druten wil haast maken met woningbouw. En de raad van Wijchen kan na de commotie over twee bankjes langs de oever van de Meer niet rustig achterover leunen. Er is werk aan de winkel om op korte termijn flink wat nieuwe appartementen in het Centrumplan te realiseren. Handen uit de mouwen dus. Ongetwijfeld levert dat dorpse perikelen op. In Beek kunnen ze er over meepraten. Er dreigt een heuse bestuurscrisis rondom de verbouwplannen van het oude gemeentehuis tot appartementen.

Bouwplannen? Er is altijd wat in dorp en stad. 

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}