Column van Vincent Cantrijn: Vrije tijd

Column van Vincent Cantrijn: Vrije tijd

NIJMEGEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Wat een Week. Dat programma is nog even met vakantie, maar de aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Het kabinet van Rutte heeft het nieuwe politieke seizoen ingeluid met een heidag in vrijetijdskleding. Opgewekt keken Ministers en Staatssecretarissen in de lens van de fotograaf. De boodschap die uitgedragen moest worden was helder: “Geniet allemaal nog maar lekker van de zon. We hebben er weer zin in en alles is onder controle.” Of dat allemaal waar is moet afgewacht worden. Illusie is een dankbaar iets. Of de Nijmeegse politici inmiddels ook een heidag hebben gehouden, al dan niet in vrijetijdskleding, is me niet bekend. Terwijl het niet eens zo’n gek idee is. Alleen zou de achterliggende boodschap moeten luiden: “Geniet allemaal nog maar lekker van de zon. We hebben er weer zin, maar alles is nog lang niet onder controle.”  Illusie heeft zijn grenzen.

Eerlijk  gezegd was ik het vergeten. Een mooie zomer zorgt voor een langdurig onbekommerd gevoel van vrije tijd zonder zorgen. Maar toen ik een paar columns uit juni teruglas wist ik het weer. Ik voorspelde toen een lange hete zomer voor de Nijmeegse gemeenteraadsleden en de wethouder van Financiën in het bijzonder. Begin juni was het financiële tekort op de begroting zes miljoen euro. En nog voor de raad zich zou buigen over de vraag hoe dat tekort moest worden opgelost bleek het ineens twaalf miljoen te zijn. Zes miljoen tekort erbij in een week. Het leek wel de radioberichten van vroeger over de waterstanden: “Tekort begroting Nijmegen van deze week. Zes plus zes.” Dat lek kregen college en raad niet in dezelfde week gedicht. Eerst maar eens met vakantie gaan. Het debat werd uitgesteld tot 18 september. 

Ik heb geen flauw idee wat tekorten doen in de vakantie. Houden ze zich rustig bij warm weer? Of stijgen ze dan juist? Ik sta bij gemeentelijke financiën nergens van te kijken, maar het lijkt me sterk dat de tekorten in deze zomer net zo hevig zijn opgedroogd als de Hatertse Vennen. Je zult maar wethouder van Financiën zijn. Dan krijg je van je financiële adviseurs iedere week de actuele stand door via een appje. Dat lijkt me geen onverdeeld genoegen op het strand of tijdens een bergwandeling. Ik mag hopen dat er achter de schermen hard gewerkt is aan het inzichtelijk maken van het probleem, maar vooral aan het inzichtelijk maken van oplossingen. Over een tijdje weten we meer.

Inmiddels zullen alle politici wel weer terug zijn. De weersvoorspellingen spreken over hitte. Ik voorzie ook verhitte gesprekken binnen en tussen de fracties. Het is afgelopen met de pret. Er moeten scherpe keuzes gemaakt worden. Ik verwacht de komende weken dan ook geen onnozele vragen zoals Volkert Vintges van Groen Links die afgelopen week stelde aan het College over de bestrijding van de Eikenprocessierups. “We moeten nu in actie komen,” aldus zijn briljante ingeving. Alsof alle processierupsbestrijders zaten te wachten tot hij zo’n vraag zou stellen. Aan achter de feiten aanlopen hebben we de komende tijd niks. De vrije tijd is voorbij.

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}