Column van Vincent Cantrijn: Woest

Column van Vincent Cantrijn: Woest

NIJMEGEN – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Vorige week eindigde mijn column als volgt: “Het wachten is nu op een financieel slim raadslid dat voorstelt om werk met werk te maken. Dus de relingen van de bruggen over het Maas – Waalkanaal als kunstwerk te beschilderen. Dat scheelt voorbereidingskosten.” Nog geen uur na de uitzending van Studio De Streek kreeg ik een mailtje van Marjolijn Mijling, raadslid van het CDA. Ze stuurde als bijlage een brief mee die ze een tijd geleden aan het college had gestuurd. Ze adviseerde het college de relingen als kunstwerk te beschilderen. Ze bestaan dus! Financieel slimme raadsleden. Dat moet de burger moed geven.

Tekst gaat verder onder de video.

Dure helling

Want er gebeuren financieel curieuze zaken in Nijmegen. De gemeente trekt 2,4 miljoen euro uit om fietsers bij de Hezelpoort de Snelbinder op te laten rijden. “Best wel een duur hellinkje,” aldus de laconieke reactie van wethouder Harriet Tiemens. Daarmee aangevend dat ze het feitelijk ook niet snapt waarom dit zo veel moet kosten. Kom op Marjolijn Mijling. Doe nog eens een keer slim. Laat zien dat je niet alleen verstand hebt van relingen, maar ook van hellingen. Want de klokken onder de bruggen over het Maas–Waalkanaal gaan dan wel niet door, daarmee is de financiële ellende op dat zelfde Maas–Waalkanaal nog niet over. Na 5 jaar onderzoek naar en onderhandelingen over een andere locatie voor de acht woonboten bij de Oostkanaaldijk is het college tot de conclusie gekomen, dat er géén andere geschikte locatie is. Jammer maar helaas. Dat betekent dat de woonboten weg moeten. Het liefst over zeven weken al met een mogelijke dwangsom als stok achter de deur. Terecht dat een groot aantal Raadsleden op hun achterste benen stonden over dit gemeentelijk handelen. Dus moeten de woonbootbewoners een forse vergoeding krijgen. Hoeveel? Dat moet geheim blijven. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt eer de bedragen gewoon op de site van RN7 of in de krant staan. Acht huishoudens moeten voor veel geld weg van een plek waar ze al jaren graag wonen. Acht andere personen wachten al jaren op een plek waar ze graag zouden willen wonen. Ik heb het uiteraard over de Skaeve Huuse bij de Weezenhof. Daar moeten inmiddels toch ook al enkele tonnen aan voorbereidingskosten zijn uitgegeven. Resultaat is nul komma niks.

Schouwburg en Vereeniging

En dat allemaal in de zelfde week dat besloten is de subsidie voor de Schouwburg en de Vereeniging met een half miljoen te verhogen. Een deel van dit bedrag wordt volgens het persbericht besteed om woeste experimenten mogelijk te maken. Ik vind het allemaal best. Ze doen hun best maar op het toneel met experimenteel woeste dingen. Toch knaagt het bij mij. Een zich sociaal noemende gemeente krijgt het in een wip en een zucht voor mekaar om woeste experimenten op het toneel mogelijk te maken. Diezelfde zich sociaal noemende gemeente dreigt acht huishoudens plotseling met een dwangsom als ze niet binnen zeven weken weg zijn. En acht andere Nijmegenaren wachten al jarenlang tevergeefs op een wat menselijker bestaan. Dat is om woest van te worden.

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}