Column Vincent Cantrijn: Bijsmaak

Column Vincent Cantrijn: Bijsmaak

REGIO – Iedere week schrijft Vincent Cantrijn over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

Bijsmaak

It takes two to tango. Dat is een ijzeren wet in de danswereld. Het tangoot een beetje lullig in je eentje. Daar kunnen Druten en Wijchen over meepraten. Een innige politieke tango zit er niet meer in, want daar zijn er twee voor nodig. Wijchen wilde als eerste niet de politieke dansvloer op, terwijl Druten nog volop in blijde verwachting was. Tenminste, als we de geschetste tijdslijn hoe alles zo gelopen is in de onderlinge communicatie mogen geloven. Ik twijfel er in ieder geval niet aan.  

Meerdere gemeenteraadsleden hebben openlijk gezegd dat ze een bitter bijsmaak hebben overgehouden aan het hele proces. Altijd is beweerd dat de raad zou besluiten over de fusie en niet het college. Staatsrechtelijk geen speld tussen te krijgen. Maar door het hele gedoe van besluitvorming en communicatie tussen beide colleges staat de raad nu feitelijk buitenspel. Komende dinsdag moet de raad van Wijchen een finaal oordeel geven. Waarom en hoezo weet niemand meer. De uitkomt staat vast. Inderdaad een bittere democratische bijsmaak. Misschien is het maar goed ook dat de tangoschoenen definitief de kast ingaan. Want wat zijn de kenmerken van de tango? De leider en volger zijn geconcentreerd gericht op elkaar; het is meegaan in de beweging. Niks geen poldermodel of onderling overleggen waar we nu weer als volgende pas eens heen zullen gaan. Nee; de leider geeft aan wat de bedoeling is en de volger gaat mee. Zou Wijchen de leider zijn en Druten de volger? Of juist andersom? We zullen het niet weten. Dat moet toch schelen in de bitterheid van de bijsmaak.

Ook het bestuur van de Dorpsbelangenvereniging Hees en het college van B & W van Nijmegen gaan niet innig met elkaar dansend richting de feestdagen. Het college wil volgende week maandag de eerste daklozen al opvangen in de leegstaande school aan de Schependomlaan. Er is daar plaats in de herberg voor het echt te koud wordt om op straat te overnachten. Alleen wil de Dorpsbelangenvereniging daar niks van weten. Die herberg kan volgens het bestuur het beste op het industrieterrein geplaatst worden. Dat ze in Hees al jarenlang procedures voeren tegen de overlast die ze ervaren op hun woonklimaat van datzelfde industrieterrein doet even niet ter zake. Voor een dakloze gelden blijkbaar andere normen. In Hees krijgt het kerslied “Wij komen tezamen” op deze manier wel een heel bittere bijsmaak.

Vincent Cantrijn

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}