Column Vincent Cantrijn: Naïef

Column Vincent Cantrijn: Naïef

Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over maatschappelijke ontwikkelingen en politiek in de regio.

Naïef

Vierdaagsefeesten gaan dit jaar hoe dan ook door.” Aldus een kop in de Gelderlander afgelopen week. Ik wist niet wat ik las. Ik beschouw mezelf best wel als iemand met een optimistische kijk op het leven. Maar Joris Bouwmeister, de nieuwe voorzitter van de Vierdaagsefeesten, overtreft alles en iedereen qua optimisme. Hij is hartstikke stellig. Ook als er geen Vierdaagse is zal er volgens hem in de derde week van juli worden gefeest in de stad. Al dan niet in volle omvang of met een onsje minder. En Bruls moet er natuurlijk ook wat van vinden. Joris is dan wel optimistisch, maar niet naïef. Dat is dan weer wel een geruststellende gedachte.  

Feesten en wandelen zijn tijdens de Vierdaagse als een Siamese tweeling onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De verbondenheid vertoont door de solitaire opstelling van Joris Bouwmeister fikse scheuren. Samen optrekken is er niet bij. De organisatie van de Vierdaagse laat op hun site namelijk weten nog niks te weten. Dat vind ik een verstandige opstelling. Dat er achter de feestschermen met verschillende scenario’s rekening wordt gehouden snap ik. Ga daar vooral mee door. Maar ga niet via de krant roepen dat de Vierdaagsefeesten hoe dan ook doorgaan. Dat vind ik een voorbeeld van overmoedige naïviteit.

De feesttering naar de feestnering zetten. Dat is een zeer zinnig besluit. Carnavalsvereniging St.Anneke weet er alles van. Gisterenavond werd een carnavallistische noviteit aan de zo rijke Knotsenburgse traditie toegevoegd. In plaats van een Rheinische Pronkzitting organiseerde St.Anneke een  Onlinische Pronkzitting. Dat is c arnavaleske creativiteit van de bovenste plank. De deadline van het indienen van deze column lag vóór het aanvangstijdstip van de livestreamuitzending. Ik kan dus niet zeggen of er een optreden is geweest van Baer de Boswachter. Het zou zo maar hebben gekund. Mark Buck, president van St.Anneke en presentator van de onlinezitting, is fractievoorzitter van het CDA in de raad van Nijmegen. Hij is dus partijgenoot van Bruls. Daar komt bij dat ze allebei hun carnavalsroots in Limburg hebben liggen. Ons kent ons in de carnavalswereld.

Het zou dus zo maar kunnen dat Nijmeegse feestgangers in de derde week van juli alleen maar digitaal kunnen genieten van de feestact van de Snollebollekes. Bewoners van de Waalkade zullen dat zeker toejuichen. Afgelopen jaren zorgden tienduizenden feestgangers, die op commando tegelijkertijd voluit stampend van links naar rechts bewogen, voor een serieuze reactie op de schaal van Richter. Dat lot wordt de Waalkadebewoners dan bespaard.

Maar zittend op de bank in de huidige lockdown pijnig ik mijn hersens over een heel ander natuurkundig probleem. Als de Snollebollekes een kleine aardbeving aan de Waalkade kunnen veroorzaken hoe zit het dan met de Nimbustoren tijdens de livestreamuitzending van diezelfde act van de Snollebollekes? Stel dat binnen de dan geldende coronaregels het maximaal toelaatbare aantal feestgangers per appartement tegelijkertijd op het digitale commando voluit stampend van links naar rechts gaan. Zou de Nimbustoren dan ook een beetje meebuigen van links naar rechts? Of is dat natuurkundig naïef?

Vincent Cantrijn

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}