Column Vincent Cantrijn: Sprinkhanen

Column Vincent Cantrijn: Sprinkhanen

REGIO – Vincent Cantrijn schrijft iedere week over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

Sprinkhanen

Wat is er mis met kibbeling en haring met uitjes? Straks worden er gebakken sprinkhanen verkocht en dat willen we niet. Aldus de strekking van een oproep van Gewoon Nijmegen op Facebook om een petitie digitaal te ondertekenen om de viskraam van Wilma Graat op de Grote Markt van de ondergang te redden. Gebakken kibbeling versus gebakken sprinkhanen als onderwerp van een politieke actie. Hoe gewoon kan Nijmegen zijn.

Het is dan ook niet niks wat er staat te gebeuren. De viskraam van Wilma Graat staat al sinds jaar en dag op de Grote Markt. Ik kan de verleiding om er een haring te eten niet vaak weerstaan. Maar dat zou over vijf jaar zo maar afgelopen kunnen zijn. Gemeenten mogen van Europa nog maar voor vijf jaar een vergunning geven voor een standplaats. Daarna is het nieuwe ronde nieuwe kansen voor iedereen. Europa heeft dus een flinke vinger in de pap wie er op de Grote Markt in Nijmegen met een kraam mag staan. Reden voor Gewoon Nijmegen en alle andere sympathisanten van Wilma om bij de volgende Europese verkiezingen de partijprogramma’s eens goed door te nemen. Dan kan de sprinkhanenplaag misschien nog voorkomen worden. Want dat is minder gek dan het op het eerste gezicht lijkt.

Old City Young Vibe. Dat is wat Nijmegen wil uitstralen qua citymarketing. Kibbeling en haring met uitjes zijn te oubollig. Gebakken sprinkhanen daarentegen. Een paar jaar geleden stond er een gemeentelijke advertentie in de Brug, waarin foodtrucks opgeroepen werden zich te melden voor een standplaats op de Lentse Warande. De foodtruck en het assortiment moesten passen in de door de gemeente gewenste sfeer van het stedelijk loungen. Wat dat precies inhield stond er niet bij, maar dat de stedelijke loungbeleidsambtenaren niet zaten te denken aan een vis- of loempiakraam was wel duidelijk. Ze hadden visioenen van hippe oude bakfietsen, gekleurde aftandse bussen of een versleten caravan waarin een wrap gemaakt wordt van een biologische uitloopkip uit Groesbeek. En dat heet dan heel deftig een foodtruck waar stedelijk gelouncht wordt. Ik vind het vooral gebakken lucht. Dan is het inderdaad maar een kleine stap naar een caravan met gebakken sprinkhanen. Exit gebakken kibbeling.  

De vis wordt duur betaald. Wilma Graat weet het als geen ander. Heeft net voor een ton een nieuwe viskraam gekocht. Die is over vijf jaar nog niet afbetaald. Mocht ze geen nieuwe vergunning krijgen dan zal Gewoon Nijmegen haar kraam niet kopen als mobiel partijkantoor. Maar niet getreurd. In de gemeente Berg en Dal zijn de drie lokale politieke partijen in de polder gefuseerd en de drie lokale partijen in Groesbeek ook. Zo wordt het lokale gevoel politiek versterkt. Een fusie van Gewoon Nijmegen, Stadspartij Nijmegen en VoorNijmegen.Nu lijkt me te veel gevraagd. Ook niet met het behoud van de viskraam van Wilma Graat als inzet. Een alliantie van Gewoon Nijmegen met de Partij voor de Dieren lijkt me kansrijker voor het behoud van de viskraam. Die partij is zeker tegenstander van gebakken sprinkhanen.

Vincent Cantrijn

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}