Column Vincent Cantrijn: Eer

Column Vincent Cantrijn: Eer

Elke week schrijft Vincent Cantrijn over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

Er bestonden al salonsocialisten en achterkamertjespolitici. Aan deze huiselijke kwalificatie kan nu ook de term zolderkamercommunisten worden toegevoegd. De term is verzonnen door Hans van Hooft; fractieleider van de SP in Nijmegen. Het geroyeerde bestuurslid van de Nijmeegse SP heeft de eer om als eerste deze titel op zijn cv te kunnen zetten. Hoewel het woord eer veel te veel eer is voor deze binnenkamerruzie. Het is gewoon ordinair politiek huiselijk geweld van kelder tot zolder.

Wie wel alle eer verdienen zijn de vijf genomineerden voor de titel Nijmegenaar van het Jaar. Traditiegetrouw wordt deze titel door Hubèrt Bruls bekend gemaakt tijdens de gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie. Maar ja; de Elfstedentocht is al afgelast; de Nieuwjaarsreceptie zal hetzelfde lot wel ondergaan. Een volle Vereeniging met bier en wijn drinkende Nijmegenaren die handen schuddend en kussend rondlopen is geen optie. Jaap van Dissel zou van minder een hartverzakking krijgen. Financieel komt dat de gemeente goed uit. Er zijn al eerder suggesties gedaan om de Nieuwjaarsreceptie te schrappen. Dat scheelt meerdere tienduizenden euro’s aan de uitgavenkant. Is toch mooi meegenomen. Maar Bruls is niet voor een kleintje vervaard. Hij heeft rechtstreeks via een tv-uitzending van RN7 de bingotrommel gedraaid voor Nijmeegse verzorgingstehuizen. Ook voor het geheime onthaal van Sinterklaas op de Waalkade draaide hij zijn hand niet om. Dus moet het een kleine moeite zijn om via de tv kond te doen van zijn bespiegelingen voor het nieuwe jaar, terwijl de kijkers thuis aan de eigen drank zitten. Daarna kan iedereen de filmpjes zien wie de vijf genomineerden zijn voor de titel Nijmegenaar van het Jaar. Een fantastisch stel bij elkaar.

Frits Jans, vrijwilliger bij de Vincentiusvereniging, is genomineerd. In de vijftiger jaren moest ik van mijn ouders trots zijn dat ik met mijn voornaam mijn oude kleren aan de Vincentiusvereniging kon geven voor de arme mensen. Als braaf katholiek manneke deed ik dat zonder morren. Ik was ervan overtuigd dat het me extra punten zou opleveren om in de hemel te komen. Deze nominatie is terecht. Daadwerkelijk zorgen voor mensen die het hard nodig hebben; zonder poespas. Hetzelfde telt voor Moniek van Daal; vrijwilliger bij Goud Oud; een organisatie die zich inzet tegen eenzaamheid voor ouderen. En voor Eva Rieter;  belangenbehartiger van mensenrechten. En voor Elly Wolf; wijkwerker in hart en nieren bij woningcorporatie Talis. En dan is er nog Boswachter Tim. Zonder achternaam al bekend genoeg. Dat zullen mooie filmpjes worden. Een digitaal stadspanel van ongeveer 4000 Nijmegenaren maakt uiteindelijk uit wie de opvolger wordt van Qader Shafiq. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden. En waarom zou dat moeten? Een jury heeft altijd gelijk. Zeker als die uit 4000 Nijmegenaren bestaat.  

Het voelt als te veel eer”, aldus een van de genomineerden nadat ik haar had gefeliciteerd met haar nominatie. Maar het rijtje genomineerde gewone Nijmegenaren laat zien dat gewoon niet zo maar gewoon is. Hoewel er begin januari één winnaar is verdienen alle genomineerden evenveel eer.

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}