Corona bij nertsenfokker in Heumen

Corona bij nertsenfokker in Heumen

HEUMEN – Bij nertsenfokkerij Moradi in Heumen is een besmetting met Covid-19 vastgesteld. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd, zo maakte de Rijksoverheid dinsdag bekend. Het bedrijf heeft ongeveer 5200 moederdieren.

Van nerts naar mens

Met Moradi erbij is het coronavirus nu bij 55 nertsenfokkerijen in Nederland aangetroffen, de meesten in Noord-Brabant. Het lijkt er sterk op dat het virus ook van nerts op mens kan worden overgedragen. Biowetenschappers publiceerden begin deze maand de uitslagen van onderzoek bij familieleden en medewerkers na uitbraken bij hun fokkerijen. Een derde van hen bleek besmet te zijn met een variant van het virus die ook in nertsen gevonden wordt. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal besmet zijn door nertsen; het kan ook zo zijn dat medewerkers vooral elkaar besmet hebben.

Eerder stoppen

Eind vorige maand maakte het kabinet bekend dat alle nertsenfokkerijen in maart volgend jaar moeten stoppen. In november begint de ‘pelsperiode’ en als alle nertsen daarna zijn gedood en zijn ontdaan van hun pels mogen de fokkers niet meer aan een nieuwe generatie nertsen beginnen.

Oorspronkelijk zou het fokken van nertsen pas in 2024 verboden worden, maar door de vele coronabesmettingen is dat vervroegd.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}