CoroNabeschouwing: het leed van de horeca in beeld

CoroNabeschouwing: het leed van de horeca in beeld

REGIO – In het nieuwe tv-programma CoroNabeschouwing onderzoekt RN7 wat de gevolgen zijn van de coronacrisis in onze regio. Elke week staat een bepaald thema of bepaalde sector centraal. In de eerste aflevering is dat de horeca in regio Nijmegen. Zo brengt presentator Miguel Laugs een bezoek aan Zaal 4 in Wijchen en spreekt hij met de voormalig eigenaresse van het failliete Pinoccio in Nijmegen.

(bericht gaat verder onder de video)

“In 22 jaar ben ik nooit met tegenzin naar de zaak gegaan”

Ze kan haar tranen maar moeilijk bedwingen, als ze voor het gesloten restaurant staat waar ze 22 jaar eigenaresse van was. Gyorgyi Kovacs legt uit dat de lockdown haar de das om heeft gedaan. “Het ging de laatste tijd al niet heel goed, mede door de terugloop van het winkelend publiek.” Een restaurant als Pinoccio moet zijn winst vooral behalen uit de massa. In een anderhalvemetersamenleving is dit sowieso al een lastige opgave, maar met een dicht restaurant tijdens de lockdown, was het al helemaal een gelopen race. “Op deze manier had ik het anderhalf, misschien twee maanden kunnen volhouden,” meldt Kovacs.

Ook alternatieven, zoals een bezorgservice, waren voor haar geen oplossing. “Ik heb zoveel concurrentie van bijvoorbeeld New York Pizza. Dat zijn geen restaurants, maar zij zijn wel gespecialiseerd in bezorging. Ik ging soms met mijn zoon op de scooter of met de auto bezorgen. Daar maak je geen omzet mee, eigenlijk niets.”

Toch laat ze weten blij te zijn om in Nederland te wonen. “Ik kom uit Hongarije en daar doen ze (de overheid, red.) helemaal niets.” Anderzijds heeft ze zelf weinig baat gehad bij de steunmaatregelen van Nederlandse regering. “Het was goed bedoeld, maar voor mij niet genoeg. Ik kon ook niet wachten tot het moment waarop de steunpakketten werden verlengd.” Een faillissement bleek onvermijdelijk. 

Wijchen Thuisbezorgd

Bij Zaal 4 in Wijchen wisten ze de crisis meteen de kop in te drukken. Oprichters Duco en Nino vertellen over een samenwerking tussen vijf Wijchense horecaondernemers, met wie zij het eten aan huis laten bezorgen. “Op zondag moesten we dicht en op dinsdag was de website online.” Ook na de lockdown is deze website online gebleven.

Naast Zaal 4 en Pinoccio, wordt er in de eerste aflevering van CoroNabeschouwing aandacht besteed aan startende ondernemers die zijn aangesloten bij StartUp Nijmegen. De uitzending begint met de ondertekening van het horecamanifest; financiële afspraken tussen huurders en verhuurders, om bij soortgelijke crises het hoofd boven water te kunnen houden.

 

CoroNabeschouwing is elke maandag en donderdag te zien, vanaf 18:00 uur op RN7.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}