Cuijk wil 'terugkeergarantie' bij tijdelijk opnemen woonboten Oostkanaaldijk

Cuijk wil 'terugkeergarantie' bij tijdelijk opnemen woonboten Oostkanaaldijk

NIJMEGEN - De toekomst van de woonboten aan de Oostkanaaldijk is voorlopig nog onzeker. Als het aan de gemeente Nijmegen ligt, verhuizen ze naar de Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk. Maar het bestuur daar maakt zich zorgen over het lokale draagvlak en de bestemmingsprocedure. Een permanente ligplaatsvergunning zit er vooralsnog niet. Ook wil Cuijk een 'terugkeergarantie'.

Tijdelijke vergunningen

Als gevolg van een wetswijziging die woonboten onder ‘geluidgevoelige bestemmingen’ doet vallen is het niet mogelijk om ter plaatse nieuwe ligplaatsen te legaliseren. Tijdelijke vergunningen van tien jaar zijn wel mogelijk, omdat het geluidscriterium dan niet getoetst hoeft te worden. In de tussentijd kan er dan aan de voorwaarden gewerkt worden om een permanente vergunning mogelijk te maken.

Voorwaarden

Nijmegen streeft naar dit scenario, maar Cuijk wil in de te sluiten bestuursovereenkomst een terugkeergarantie op te nemen. In het slechtste geval moet Nijmegen de woonboten dan weer opnemen. ‘We zijn afhankelijk van andere partijen,’ stelt wethouder Bert Velthuis (SP). ‘Cuijk stelt ook voorwaarden wat betreft de kwaliteit van boten, wat zou betekenen dat sommige woonbooteigenaren op eigen kosten hun boot eerst nog moeten opknappen. Daarbij komen natuurlijk de verplaatsingskosten. Het is natuurlijk wel zo dat de boten op hun ligplaats daar meer waard worden. Dat nemen we mee in de kostenverdeling.’

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}