Dag van de Witte Stok in Druten is "buitengewoon confronterend"

Dag van de Witte Stok in Druten is "buitengewoon confronterend"

DRUTEN – Blinde en slechtziende voetgangers met een witte stok ervaren nog te vaak dat voor hen niet wordt gestopt. Dat kan zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties. Het OogCafé in Druten en Koninklijke Visio Nijmegen organiseerden daarom dinsdagmiddag een bewustwordingsactie tijdens de Internationale Dag van de Witte Stok.

Tijdens de actie kon men in het centrum van Druten ervaren hoe het is om als slechtziend of blind persoon aan het verkeer deel te nemen. Bij het oversteken van de straat kregen deelnemers een blinddoek op en kregen ze een taststok mee. Ook kon men begeleid worden door een ervaren trainer.

Tekst gaat verder onder de video.

Wethouder

Sjef van Elk, wethouder van de gemeente Druten, was ook aanwezig tijdens de actie. Van Elk denkt dat dat deze dag een positieve bijdrage kan leveren: "Ik hoop dat verkeersdeelnemers wat meer begrip krijgen voor mensen die een gezichtsbeperking hebben die het toch aandurven om aan het verkeer deel te nemen."

Voorrang verlenen

De Koninklijke Visio vindt het van groot belang dat mensen weten welke functie de witte stok heeft in het verkeer. De witte stok geeft aan dat deze persoon een visuele beperking heeft. Mensen met een zo’n taststok zijn ook wettelijk beschermd. In het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat dat voetgangers met een witte stok voorrang moeten krijgen als ze aangeven te willen oversteken. Zij steken hun arm uit, met de stok naar voren gericht.

Dag van de Witte stok

De Dag van de Witte Stok werd niet alleen in Druten georganiseerd,  in onder andere Alkmaar, Amsterdam, Eindhoven, Leeuwarden en Zwolle was er ook een bewustwordingsactie. Bij de acties waren diverse burgemeesters en wethouders aanwezig. Zij konden ervaren hoe het is om blind (of geblinddoekt) een route te lopen en over te steken.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}