De angst voor rellen is groot bij ondernemers: 'Ik slaap er slecht van'

De angst voor rellen is groot bij ondernemers: 'Ik slaap er slecht van'

NIJMEGEN – Etalages zijn leeggehaald, deuren gebarricadeerd en één winkel is zelfs compleet dichtgetimmerd aan Plein 44 in Nijmegen. De rellen vielen vannacht gelukkig mee in het centrum van de stad bij Plein 44, maar het gevaar is nog niet geweken. Ook de burgemeester ‘blijft alert’.

Bij de ondernemers aan het plein heerst enige onrust. "Ik heb gisteren de hele dag zitten dubben wat ik moest doen", zegt Sanne Roovers van schoenenwinkel A. Holland Schoenen. "Ik ben toch even langs de stad gereden en zag toen dat Hilckmann de hele winkel aan het dichttimmeren was. Toen ben ik ook in actie gekomen."

Etalage leeggehaald

Roovers heeft de etalage leeggehaald en rekken voor de ingang gezet. Onhandig, want ze probeert nog wat schoenen te verkopen via de etalage. "Alle schoenen zijn genummerd en mensen kunnen een bestelling doen, dan breng ik ze langs." Hoe de etalage er nu uitziet, gaat dat niet meer. De ondernemer probeert een oplossing te bedenken voor de etalage-verkoop.

Ook Jolanda van Kruijsbergen van Jacobs Mode heeft een zaak aan Plein 44. "Ik heb ook de etalage leeggehaald om het minder aantrekkelijk te maken om de boel te plunderen", legt ze uit.

Slecht geslapen

Beide ondernemers hebben er slecht van geslapen. "Je gaat niet vroeg naar bed, omdat je het nieuws wil volgen. Je hebt echt een gevoel van machteloosheid", zegt Van Kruijsbergen.

Ook Roover heeft het nieuws veel gevolgd. "Ik heb mijn telefoon op een gegeven moment weggelegd. Ik dacht, anders kan ik straks helemaal niet meer slapen. Ik was vanochtend opgelucht, maar we moeten afwachten hoe het vandaag gaat", aldus Roovers.

Noodbevel

Gisteren gold er een noodbevel in het centrum van Nijmegen. Door zo'n noodbevel kunnen mensen weggestuurd worden van bepaalde plekken. De politie kan mensen ook preventief fouilleren op straat. Voor vandaag is er nog geen noodbevel afgekondigd, maar burgemeester Bruls is 'extra alert', laat een woordvoerder weten. Ook kan een noodbevel zo weer ingesteld worden.

Vandaag pakt Roovers het werk verder op. "Ik laat de rekken staan. Verder ga ik zorgen dat de winkel er toonbaar uitziet." Gerust zijn de ondernemers er nog niet op. "Ik ben heel benieuwd of er nog iets gaat gebeuren", zegt Van Kruijsbergen. "Het blijft spannend de komende dagen."

Artikel van mediapartner Omroep Gelderland.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}