De marmerkreeft is in opmars en vreet kikkers en salamanders

De marmerkreeft is in opmars en vreet kikkers en salamanders

OVERASSELT – De marmerkreeft heeft zich gevestigd in de Overasseltse en Hatertse Vennen tussen Nijmegen en Overasselt. De marmerkreeft eet kikkers, padden en salamanders op. Amfibiedeskundigen vrezen dat het dier zich heel snel en explosief over Nederland uitbreidt, net zoals de Amerikaanse rivierkreeft.

De marmerkreeft is tot 2016 verkocht voor aquaria. Sindsdien staat het dier op de Europese Unielijst van zogenoemde invasieve exoten. Er mag niet meer in gehandeld worden.

Ze sterven niet vanzelf uit

Maar marmerkreeften planten zich ongeslachtelijk voort en sterven dus niet vanzelf uit. Volgens kennisinstituut RAVON in Nijmegen zijn de dieren die nu in het vennengebied en op enkele andere plekken in Nederland zitten, losgelaten door aquariumbezitters.

De Overasseltse en Hatertse Vennen is het eerste natuurgebied waar het dier zich sinds 2018 voortplant. Er zitten ondertussen heel veel kreeften, die grote stukken door bos en hei kunnen lopen op zoek naar nieuwe plassen.

Goed door de winter gekomen

Ze voeden zich met beschermde inheemse soorten als de rugstreeppad, de kamsalamander en de bedreigde knoflookpad. De marmerkreeften, die van oorsprong uit warmere gebieden komen, hebben de strenge vorstperiode begin dit jaar goed overleefd, aldus RAVON.

Het kennisinstituut pleit voor strengere regels tegen dergelijke soorten die de Nederlandse natuur kunnen koloniseren.

Artikel via mediapartner Omroep Gelderland

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}