De Sleepwet: "Mag ik even in je telefoon kijken?"

De Sleepwet: "Mag ik even in je telefoon kijken?"

NIJMEGEN - Een raadgevend referendum over een vernieuwde Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Dat zal plaatsvinden op 21 maart, tegelijk met de Gemeenteraadsverkiezingen. Maar wat vinden we er eigenlijk van dat deze diensten straks onschuldige burgers geheel mag aftappen en hacken? In ons programma #WZHV vroegen we de Nijmegenaren op straat of ze het erg zouden vinden als we even in hun telefoon kijken.

Genoeg handtekeningen

Vorig jaar was er sprake van de komst van een nieuwe wet, de WIV. Dat is de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Deze bepaalt wat de geheime diensten allemaal mogen. Maar wat betekent dat voor ons?Geheime diensten mogen onder deze nieuwe wet iedereen afluisteren. Hun bevoegdheden worden flink uitgebreid. Zo mag er een zogenaamd sleepnet worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren. Ook van niet-verdachte personen. Een hele wijk kan bijvoorbeeld worden afgeluisterd wanneer er één verdacht persoon in woont. Telefoons, computers en zelfs smart-TV’s mogen gehackt worden. Een paar maanden geleden werden er genoeg handtekeningen verzameld om een raadgevend referendum af te dwingen. Dit zal er daarom ook komen: op 21 maart, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen.

Niets te verbergen

Wat vinden we er eigenlijk van dat veiligheidsdiensten ons onder deze nieuwe wet zomaar mogen afluisteren? Vinden we dit terecht, of hebben we weer eens “niets te verbergen”? Deze vragen staan centraal in een nieuwe #WZHV.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}