Display op NS-station Wijchen toont exacte vertrektijd van trein

Display op NS-station Wijchen toont exacte vertrektijd van trein

WIJCHEN – Op het treinstation van Wijchen wordt in 2020 waarschijnlijk een elektronisch bord geplaatst, waarop men al aftellend kan aflezen over hoeveel seconden een trein precies vertrekt.

Zo’n display is bedoeld voor reizigers en spoorwegpersoneel, aldus ProRail en het ministerie van Infrastructuur, die de initiatiefnemers zijn van wat zij een ‘aftelsysteem’ noemen.

De maatregel is volgens ProRail en het ministerie nog in voorbereiding. Daarna komt pas de aanbesteding en de daadwerkelijke uitvoering.

Spoorwegovergang Hoefsestraat

ProRail wil in Wijchen ook verbeteringen uitvoeren rondom de spoorwegovergang Hoefsestraat. De oversteekbaarheid van deze overgang wordt door ProRail omschreven als een ‘zorgpunt’.

Ook bij de Hoefsestraat wordt mogelijk een afteller geplaatst voor het overstekende verkeer. Auto’s, fietsers en wandelaars kunnen dan dankzij de afteller zien hoe lang de spoorbomen zeker nog niet dicht gaan. Mensen kunnen dan zelf inschatten of ze wel of nog niet oversteken. ProRail gaat momenteel na of deze maatregel in Wijchen haalbaar is.

Geluidsoverlast treinen

Omwonenden van het spoor in Wijchen hebben zorgen geuit over de geluidsoverlast die treinen veroorzaken. De Spoorwegen en ProRail zeggen de zorgen van de bewoners serieus te nemen. 

In het voorjaar van 2019 wordt er daarom door NS een proef gestart. Dit houdt in dat een jaar lang enkele treinen een soort smeersel aanbrengen op de rails. Dit moet de hinderlijke hoge pieptonen voorkomen, die treinen soms veroorzaken.

Trekkersrol

In alle plannen en verbeteringen die ProRail in petto heeft rondom het spoor, speelt de gemeente Wijchen geen trekkersrol, zo meldt het Wijchense college van B&W. "Wij blijven wel betrokken en houden de vinger aan de pols wat betreft inhoud en voortgang," aldus het college.   

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}