Docu over Achilles ’29: “We hebben een kutkeeper”

GROESBEEK – Verschillende betrokkenen reageren op de opmerkelijke uitlatingen van Eric Meijers in de nieuwe documentaire "Voetbal is Oorlog". Op 28 september 2018 te Utrecht gaat de Docu over Achilles '29 van Hans Heijnen in première. Het gaat over de voetbalfamilie Derks die alles riskeerde om van de ándere helft van het dorp te winnen.

Te grote broek

Een paar seizoenen spelen de wit-zwarten hoger dan alle andere Groesbeekse voetbalverenigingen: in de Jupiler League. Dat levert in het dorp de nodige reacties op, die richting “te grote broek” en “dat zal ze berouwen”gaan. Het seizoen 2016-2017 was voor Achilles '29 belangrijk, want degradatie zou nog wel eens funest kunnen zijn. Het is juist in dát seizoen waarin de filmploeg de opnamen maakt.

Tekst gaat verder onder de video.

 

"Kutkeeper, kutkrant!"

Achilles '29 presteert niet goed en dat zorgt voor emoties. Wie de trailer bekijkt ziet dat er recht aan de titel van de documentaire gedaan wordt. Trainer Eric Meijers haalt uit naar zowel spelers als pers. “Kutkeeper, kutkrant”, klinkt het onder andere. Zijn assistent Frans Derks wordt pissig als een speler zegt dat de camera moet verdwijnen. De teaser zorgt in ieder geval voor de nodige sensatie, daar zijn ze tenslotte ook voor. Maar wat kunnen we nu echt verwachten?

Reacties twitter Eric Meijers:


"Geweldig"

Groesbeker Rob van Elst heeft de film al mogen bekijken. “Ergens midden maart kreeg ik een telefoontje of ik auditie wilde als voice-over in een documentaire. Ze zochten een rustige donkere kalme stem die in het Groesbeeks dialect,” laat hij weten. Over de documentaire zegt Van Elst: “Wat een geweldige documentaire heeft Hans Heijnen hier gemaakt. Op een mooie integere en spannende wijze legt hij vast hoe voetbal in de Groesbeekse gemeenschap geworteld is (…) Nergens wijst hij met een beschuldigende vinger maar laat de feiten en de mensen voor zich spreken (…) Het bestuur van Achilles '29 verdient een compliment dat ze hem de kans hebben gegeven dit spannende jaar vast te leggen”.

Ludieke twitter reactie voormalig spits: 

Verval

Achilles '29 degradeerde in het seizoen 2016-2017 uit de Jupiler League, er volgde een faillissement, een bestuurscrisis én degradatie uit de Tweede Divisie. De reacties uit het dorp bleken juist. Daarmee is het stokje weer overgedragen aan aartsrivaal De Treffers, die al die jaren “gewoon” op het hoogste amateur niveau bleef spelen en dat dit seizoen weer doet.

Quotes uit de serie worden inmiddels ook door mensen buiten de documentaire gebruikt, getuige deze tweet.

In samenwerking met onze mediapartner DeGroesbeek.nl

 

 

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}