Documentaire 2Doc toont grote impact Nijmeegse Scooterzaak

Documentaire 2Doc toont grote impact Nijmeegse Scooterzaak

NIJMEGEN – BNNVARA brengt een documentaire over de Nijmeegse Scooterzaak. Op 15 januari 2010 rijden Mohamed el G. (19) en Mohamed A. (18) op een gestolen scooter door Nijmegen om een hotel te beroven. Als de politie hen aan wil houden omdat het achterlicht defect is, slaan ze op de vlucht. Tijdens een dollemansrit rijden ze op een zebrapad een voetganger dood.

Wat volgt is een acht jaar lange juridische strijd omdat beide verdachten zeggen de scooter niet bestuurd te hebben. In Hoger Beroep worden de mannen zelfs vrijgesproken voor de dood van de voetganger.

Bestuurder onbekend

Dit tot grote ontsteltenis van velen. Want hoe kan het niet duidelijk zijn wie de scooter bestuurde? De twee mannen geven elkaar de schuld, ooggetuigen spreken elkaar tegen en de politie heeft geen technisch bewijs. Kan je dus twee mensen veroordelen, terwijl maar één persoon reed? En als je niet weet wie er reed, kan je dan überhaupt iemand vervolgen?

Ingewikkelde rechtsgang

De zogenoemde Nijmeegse Scooterzaak kwam begin 2018 na acht jaar eindelijk tot een einde. Programmamakers Hetty Nietsch en Manon Blaas mochten het juridische steekspel al die jaren achter de schermen volgen en tonen dit in hun documentaire Het Fatale Scooterongeluk. Van het ongeluk in 2010, de vrijspraak in 2013, tot de definitieve veroordeling bij de Hoge Raad in 2018.

Oud-rechter Egbert Myjer neemt in de documentaire als verteller de kijker aan de hand mee door de ingewikkelde rechtsgang. 2Doc: Het Fatale Scooterongeluk is maandag 25 februari om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Het Fatale Scooterongeluk laat zien hoe een onbezonnen daad en de rechtsgang die daarop volgt, betrokkenen jarenlang in de greep kunnen houden. Velen van hen komen in de documentaire aan het woord, zoals ooggetuigen van die nacht, nabestaanden met al hun verdriet en ongeloof, politieagenten die vertellen dat ze door de familie van de verdachten verantwoordelijk worden gehouden.

Bedreigingen

Zo ook de officieren van justitie die laten zien hoe de zaak voor extreme frustratie zorgt, advocaten die toelichten waarom de zaak zo ingewikkeld is, en regionale journalisten en het hoofd van de spoedeisende hulp die vertellen over de bedreigingen aan het adres van hun medewerkers.

De impact van het ongeval op de avond in januari blijkt ongekend groot. Voor het dodelijke ongeval zijn beide verdachten uiteindelijk veroordeeld tot 3 jaar en negen maanden gevangenisstraf en 3 jaar en tien maanden.

Lees ook: VEROORDEELDE SCOOTERDRAMA BIJ TOEVAL OPGEPAKT

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}