Drive-in Nijmeegse huurders: ‘Wij parkeren onze huur’

Drive-in Nijmeegse huurders: ‘Wij parkeren onze huur’

NIJMEGEN – Huurders houden vrijdagochtend, samen met SP Nijmegen, een drive-in bij het kantoor van Talis om de huurverhoging per 1 juli ‘te parkeren’. Eén van de huurders parkeert een camper voor de deur en de eis ‘0% huurverhoging’ wordt aangeboden in de vorm van een grote parkeerschijf.

Ook huurders van andere corporaties of particuliere verhuurders sluiten zich aan, en komen met hun auto of fiets om mee te doen. Met deze actie vragen ze de Nijmeegse verhuurders om achter hun huurders te gaan staan en de huurverhoging met maximale inzet tegen te gaan. Een voorstel van de SP-fractie om dit jaar de huren te bevriezen, haalde geen meerderheid tijdens de laatste raadsvergadering in Nijmegen.

Landelijke politiek

De actie is niet alleen gericht op Talis en de andere Nijmeegse verhuurders, maar ook de landelijke politiek wordt gevraagd actie te ondernemen.

Een meerderheid in de Eerste Kamer stemde tot twee keer toe voor het stopzetten van de huurverhoging, maar minister Kasja Ollongren van Wonen weigert het SP-voorstel uit te voeren. Volgens de Socialistische Partij lijkt zelfs een aangenomen motie van wantrouwen geen invloed op haar handelen te hebben.

Verhuurderheffing

Raadslid Biljana Markovic: 'Een goed en betaalbaar huis is steeds lastiger te vinden. De overheid heeft het hele volkshuisvestingsbeleid op zijn kop gezet en sinds 2013 blijven de huurprijzen maar stijgen. Voor veel huurders een onhoudbare situatie. Huurders van woningcorporaties betalen nog altijd voor de vorige wooncrisis vanwege de verhuurderheffing. Zonder die huurdersbelasting waren er nu meer betaalbare huurwoningen gebouwd en konden zelfs de huren verlaagd worden', betoogt het SP-raadslid. 

'De Nijmeegse verhuurders mogen niet alleen naar Den Haag wijzen. Zij moeten ook zelf de eisen van de huurders omarmen en alles in het werk stellen om betaalbaar wonen mogelijk te maken. En niet alleen in coronatijd,' benadrukt Markovic.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}