Druten kiest voor moderne technieken voor duurzaamheid

Druten kiest voor moderne technieken voor duurzaamheid

DRUTEN – De gemeente Druten weet hoe ze ervoor wil zorgen dat de gemeente in 2040 energieneutraal is. Dat staat vastgelegd in de “Routekaart energieneutraal Druten”. De hoofdaspecten van dit plan zijn isolatie en zonnepanelen, maar wethouder André Springveld ziet potentie in nieuwe technologieën en hoopt windenergie uit te stellen.

Geowarmte als alternatief

Er worden in ieder geval de komende vier jaar nog geen windmolens gebouwd, maar Springveld sluit niet uit dat ze er nooit zullen komen: “Ik denk dat er zoals het er nu ligt wel wat windmolens nodig gaan zijn, maar ik verwacht dat er over tien jaar andere middelen zijn.” Een van die middelen is geowarmte; een manier om energie op te wekken uit de aarde. De wethouder geeft aan graag mee te doen met onderzoeken naar beschikbaarheid, kosten en implementatiemogelijkheden hiervan.

Tekst gaat verder onder de video.

Weerstand tegen waterkracht

Daarnaast neemt de wethouder waterkracht mee als optie om bij te dragen aan het doel van 2040. Gemeente Beuningen heeft ook voorgesteld om waterturbines te overwegen, maar hier is veel kritiek op gekomen. Onderzoekers meldden Beuningen dat de kracht van de Waal niet sterk genoeg is, en dat scheepvaart een probleem kan vormen. Springveld reageert hierop met optimisme: “Op een gegeven moment is overal een oplossing voor te vinden, dus laten we de alternatieven blijven bestuderen.”

Vertrouwen op ontwikkelingen

Het vertrouwen van Springveld in de toekomst is niet geheel ongegrond. Hij wijst op de zonneceltechnologie, die de afgelopen tijd zodanig is ontwikkeld dat de cellen nu al twee keer zoveel energie op kunnen wekken dan vijf jaar geleden. Hij ziet zonne-energie dan ook als de voornaamste schakel in de weg naar energieneutraliteit. “Ik heb er het volste vertrouwen in dat we het doel in 2040 gaan halen.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}